MENTON

Bajkoviti grad limuna na granici Italije i Francuske

Iako je relativno mali, pruža priliku za savršen odmor

Bajkoviti grad limuna. AGENCIJE

A. F.

16.2.2021

Blizu granice sa Italijom, na francuskoj rivijeri smjestio se gradić šarenih zgrada i prelijepih plaža. Tek kad se "ušuškao" u francuski zagrljaj, krenulo je sređivanje za turiste. Ipak, i danas još postoje mnogi koji vole Francusku, ali nikada nisu čuli za grad limuna Menton, što često začudi tamošnje stanovnike.

Grad šarenih ulica

Menton je jedan od gradova u Francuskoj koji imaju najviše sunčanih dana godišnje, a izlazi na more u obliku predivnih pješčanih plaža. Još sredinom 19. vijeka nanjušile su ga bogate ruske i engleske aristokrate, koji su ovamo dolazili na odmor i terapiju.

Vjerovalo se da prijatna klima pogoduje bolesnicima koji su patili od tuberkuloze. Kako su dolazili na duži period, bogataši su izgradili i svoje vikendice.

Menton. AGENCIJE

Važno je znati kako je Menton gradić čije su ulice često vrlo brdovite, pa koliko god da želite biti "u trendu" i "modno osvješteni" u Francuskoj, pokušajte to ipak sa nekom ravnom obućom.

Iako je relativno mali, pruža priliku za savršen odmor, a ima i dovoljno sadržaja kao što su muzeji, historijski važne zgrade i  restorani među kojima se ističe Mirazur, ali i Festival limuna.

Grad šarenih ulica. AGENCIJE

Festival limuna

Limun je hit u Mentonu te imaju i poseban oblik dekorisanja posuđa sa uzorcima limuna, a festival koji se održava sredinom februara u potpunosti je inspirisan limunom.

Naravno, proističe iz potrebe stanovnika, a naročito onih zaposlenih u turizmu, da unesu malo života u grad nakon dugog dosadnog januara. Kako je Menton dugo bio jedan od glavnih izvoznika limuna širom Evrope, tako je i karneval posvećen tom citrusnom voću.

Festival limuna. AGENCIJE

Širom grada u to doba niknu ogromne skulpture i makete napravljene od limuna. Prizori su zaista nevjerovatni, pa ako već planirate odlazak, bilo bi šteta propustiti tu neobičnu manifestaciju.

Svaka godina ima svoju temu, a do sada su najpopularniji bili Bolivud, Pinokio, Diznilend, Put oko svijeta za 80 dana... Posjetila ga je i engleska kraljica Viktorija, i to 1882. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.