POSEBNA AVANTURA

Dijamantska plaža, rajsko mjesto do kojeg stižu samo odlični plivači

Kamene formacije i stari hramovi krase njegove obale i unutrašnjost

A. F.

Nusa Penida

Foto: AGENCIJE


Nusa Penida je ostrvce smješteno tik do puno poznatijeg indonežanskog “komšije”, Balija. Ali, to ne znači da ga treba preskočiti. Naprotiv, riječ je o pravom malom biseru na kom ćete pronaći jednu od najljepših plaža Indonezije.

Nusa Penidu odlikuju prekrasne plaže i očuvana priroda, stoga ne čudi što ga zovu najegzotičnijim u susjedstvu Balija.

Kamene formacije i stari hramovi krase njegove obale i unutrašnjost. Ostrvo krije i Dijamantsku plažu, jednu od najljepših na svijetu.

Naprosto se ne zna odakle je ljepši pogled: s vrha litica ili s bijele pješčane plaže okružene tirkiznim morem, zaštićene stijenama.

S vrha do same plaže vode stepenice isklesane u kamenu, a iznad njih se nadvijaju ogromne stijene i kraljevske palme.

Mnogi pretpostavljaju da je svoje ime dobila po ogromnoj stijeni koja viri iz mora, a ima oblik dijamanta. Ili jer je jednostavno lijepa kao dijamant.

Postoji mogućnost da ne budete sami, ali ne mislimo na turiste. Ovdje obitavaju i velike kornjače pa ćete imati i slatko društvo kojem će trebati pola sata da stigne do vas.

Ipak, postoji začkoljica. Plaža koju svako želi imati na svojim fotografijama i Instagramu ipak će poslužiti samo za to i sunčanje.

Naime, u moru vladaju prilično snažne struje, pa se plivanje preporučuje samo boljim plivačima ili u plićem dijelu kada je nivo mora niži.

Više o temi Ostrvo

ZA ROMANTIKE
Bora Bora najljepše ostrvo na svijetu

Više o:

Ostrvo Plaža
NA VRH

Podijeli članak na