ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Halkidiki, dragulj sjeverne Grčke: Poluotok s mnoštvom plaža, šuma, vodopada i kamenih sela

Halkidiki ima neobično bogatu historiju i mnogo mjesta koja mogu da se obiđu pored rajskih plaža

Beskrajno plavetnilo mora. Avaz

Piše: S. Šantić - A. Saračević

13.9.2021

Ušuškano između borove šume i kristalne, tirkizne vode, koja se pruža u beskraj, poluotok Halkidiki je pravi dragulj obale sjeverne Grčke. Neobičan oblik koji podsjeća na Posejdonov trozubac dijeli Halkidiki na tri dijela.

Od netaknute prirode i kristalnih, skrivenih uvala, preko egzotičnih barova na plaži i noćnih klubova, sve do bogatog kulturnog i historijskog naslijeđa, Halkidiki ima dugačku listu najljepših mjesta.

Ukusna jela

Ime neobično bogatu historiju i mnogo mjesta koja mogu da se obiđu pored rajskih plaža. 

Afitos je jedno od najslikovitijih sela na Halkidikiju i podsjeća na otočno naselje s kamenim ulicama i vilama koje impresioniraju posjetioce. Također, atraktivno je i zbog pogleda na zaljev Toroneos, koje je izgrađeno na brdu iznad obale.

Većina kuća u selu je od kamena, a u ulicama se mogu pronaći tradicionalne taverne gdje posjetioci mogu uživati u ukusnim jelima od morskih plodova.

Još jedno od mjesta koje vrijedi posjetiti je Nikiti koje su, prema tradiciji, osnovale izbjeglice iz priobalnih mjesta. Navodno, bili su prisiljeni da se presele u unutrašnjost kako bi izbjegli piratske napade. Ujedno, Nikiti je jedno od najstarijih sela na Halkidikiju, a njegove zgrade ističu se po makedonskoj arhitekturi.


Halkidiki: Mjesto za mir i uživanje. Avaz

Krstarenje katamaranom

Krstarenja su nešto što vrijedi doživjeti. Atraktivno je dnevno krstarenje katamaranom, kojim se plovi satima kroz mirne vode Halkidikija. Tokom krstarenja, a za potpuni užitak i autentični doživljaj, posada će poslužiti i grčke gastronomske poslastice.

Poluotok Kasandra karakterizira prepoznatljivo okruženje. Naizgled mirno mjesto će posjetioce iznenaditi svojom energijom i živopisnošću, budući da se Kasandra smatra zabavnom lukom Halkidikija.

Na Kasandri se možete birati između mirnih, izdvojenih plaža i onih modernih, s egzotičnim plažnim barovima i žurkama koje traju do kasno u noć.

Halkidiki: Otočna naselja s kamenim ulicama. Avaz

Aristotelovo selo

Oni koji su se ikad pitali kako izgleda rodno mjesto Aristotela, jednog od najvećih svjetskih umova koji je postojao u vremenu prije nove ere, otkrit će na Halkidikiju.

Rođen je u selu Stagira, na istočnoj obali Halkidikija, u podnožju planine Stratoniku, koja se danas po njemu naziva i “Aristotelovo selo”.

Na samom ulazu u Stagiru nalazi se park posvećen Aristotelu, njegovom radu i otkrićima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.