VRIJEDNI POSJETE

Dragulji zbog kojih ćete poželjeti otputovati na istok Evrope

Svako ko je ikad bio u Budimpešti složit će se da je jedan od najzanimljivijih evropskih gradova što se tiče arhitekture

Lavov. AGENCIJE

A. F.

16.10.2021

Na listu putovanja obično stavljamo destinacije kao što su Pariz, Rim, ili London, ali zbog ovih dragulja poželjet ćete istražiti istok Evrope i napraviti turu po državama u čijim ćemo se običajima i gastronomiji lako prepoznati.


Bjelorusija

U Bjelorusiji ima mnogo dvoraca, od kojih se ističu Mir i Nesviž pod zaštitom UNESCO-a. Dvorac Mir veliki je utvrđeni kompleks koji je ime dobio prema gradu Mir u kojem se nalazi. Podignut je u 16. stoljeću u poljskoj verziji gotike. Pet tornjeva visokih po 25 metara i zidovi debeli tri metra čuvali su utvrđeni grad sve dok dinastija Illinič nije izumrla.


Dvorac Mir. AGENCIJE

Ukrajina

Na istočnoj strani Kijeva, kraj obala Dnjepra, smjestio se „grad u gradu“ sa zgradama nalik onima iz popularne društvene igre Monopoly. I da, uistinu je inspiriran dječjim kockama za igru i osmišljen u živahnim bojama koje ga podižu iz  sivila. Podignut je u vremenima ekonomske krize sa željom arhitekata da podignu duh ljudi, krajem 2000-ih, te mu je dano primamljivo i utješno ime Comfort town. Smatra se jednim od najuspješnijih komercijalnih projekata u Ukrajini od njezine neovisnosti.

Comfort town. AGENCIJE

Mađarska

Svako ko je ikad bio u Budimpešti složit će se da je jedan od najzanimljivijih evropskih gradova što se tiče arhitekture. Mješavina starog i novog, gornji i donji dio grada te impozantni mostovi na rijeci Dunav daju mu prepoznatljivu crtu. Pogledamo li na centar grada, sve građevine stoje na istoj visini, osim Bazilike svetog Stjepana i zgrade mađarskog parlamenta koje obje imaju 96 metara.

Budimpešta. AGENCIJE

Budimpešta ima i najstariju podzemnu željeznicu u kontinentalnoj Europi, to je ujedno i jedina podzemna željeznica u svijetu koja je na listi UNESCO-ove baštine. Ispod Budimpešte leži i tajni podzemni svijet, labirint špilja kojih ima više od dvjesto. Špilje, tzv. kaverne, nastale su kao posljedica geotermalnih izvora u okolici.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.