ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Prelijepi mali evropski gradovi koje obavezno trebate jednom posjetiti

London, Pariz, Rim, Berlin, Barcelona i ostali evropski gradovi su koje godišnje posjećuju milioni turista

Cefalu, Italija. AGENCIJE

A. F.

27.10.2021

London, Pariz, Rim, Berlin, Barcelona i ostali evropski gradovi su koje godišnje posjećuju milioni turista. No zašto kad idete na put ne biste pogledali i male i nerazvikane gradove?


Eze Francuska

Na rivijeri između Nice i Monaca, na visokom brdu, smjestilo sve ovo simpatično srednjovjekovno selo. Vijugave popločane ulice ispunjene su historijskim statuama iz 1700-ih, a posjet gradu nije dovršen bez posjeta botaničkom vrtu koji pruža pogled na grad. Naravno, sve to poslije zalijte čašom dobrog vina te uživajte u pogledu na Mediteran planirajući daljnji obilazak Azurne obale.

Eze Francuska. AGENCIJE

Český Krumlov

Iako jedva vidljiv na mapi, ovaj grad na rijeci Vltavi sagrađen je oko dvorca iz 13. stoljeća i itekako ima svojih draži. Danas je eklatantan primjer malog srednjovjekovnog grada, a stara gradska jezgra je upisana na UNESCO-ovu listu 1992. godine. 

Český Krumlov. AGENCIJE

Cefalu, Italija

Ovaj grad s izlazom na Tirensko more najviše se ponosi katedralom (UNESCO), a u gradu se i dalje vidi utjecaj normanske arhitekture, s obzirom na to da je nekad Cefalu bio pod normanskom vlašću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.