DESTINACIJE KOJE SE PAMTE

Zemlje čuda: Najljepše praznične destinacije

Berlin ima 80 prazničnih pijaca na teritoriji grada, i većina je impresivna

Kopenhagen. Agencije

A. F.

8.11.2021

Ako još uvijek niste odlučili gdje biste mogli da otputujete za praznike, ne brinite – još ima vremena za odabir najboljeg mjesta

Posjeta prazničnoj pijaci bi možda bila idealni odmor za vas i vašu porodicu, posebno ako uzmete u obzir da one izgledaju kao mjesta iz bajke.

Salzburg

Smještena na glavnom trgu grada, praznična pijaca Salzburga centrirana je oko avangardne fontane visine kao dvospratna kuća, koja će vas podsjetiti u kojoj smo godini. 

Ako pogledate gore, vidjet ćete i nevjerovatni zamak na vrhu brda, koji je osvjetljen da bi pružio pravu pozadinu ovog prazničnoj priči. Male drvene kolibe razmještene po ovom trgu praćene su horskim pjesmama, a ovdje ćete imati priliku da kupite sve – od izvrsne čokolade, prazničnih suvenira i finog nakita.


Salzburg. AGENCIJE

Berlin

Vjerovali ili ne, Berlin ima 80 prazničnih pijaca na teritoriji grada, i većina je impresivna. Zato, sa lakoćom Berlinu dodjeljujemo titulu prijestonice prazničnih bazara, pri čemu se najvažniji od svih održava ispod spektakularne Memorijalne crkve. 

Nazvan Weihnachtszauber Gendarmenmarkt, ovaj bazar više podsjeća na teatar na otvorenom, sa žonglerima, horovima, duvačima stakla, akrobatama, plesačima i muzičkim grupama, pa je atmosfera, kao što ste mogli i da pretpostavite – savršena! Imat ćete priliku da probate njihovu haute kuhinju, koju prate topla pića, jer u Berlinu umije da bude prilično hladno.


Berlin. AGENCIJE

Drezden

Najstarija praznična pijaca Njemačke, zapravo se održava u Drezdenu i postoji već 600 godina! Ime ove pijace potiče od tradicionalnog slatkiša, Hefestriezel. Pored ove poslastice, na drezdenskom prazničnom bazaru ćete imati prilike da vidite, čujete i probate stvari za koje do tada niste znali da postoje. 

Sa pogledom na rijeku Elbu i ogroman broj lampica, ovaj praznični bazar je prava zimska zemlja čuda, koja će vas očarati istog momenta kada je ugledate.


Drezden. Agencije

Kopenhagen

Tivoli Gardens je zapravo drugi najstariji zabavni park svijeta i mjesto gdje se svake godine održava interesantna i šarmantna praznična pijaca. Pored predivnih ukrasa, tivolske bašte budu ukrašene i hiljadama prazničnih lampica, jelkama i drugim elementima, koji zajedno sačinjavaju magičnu prazničnu atmosferu.

Smrznuto jezero koje se nalazi u blizini pretvoreno je u klizalište koje privlači najviše pažnje, a onima koji ne žele da se oprobaju na ledu, savjetujemo da probaju neku poslasticu iz ovog kraja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.