MALTA

Valeta savršena destinacija na razmeđu Mediterana

Dok ste tamo pripremite se na puno hodanja pa ponesite udobnu obuću jer je sve puno stepenica, a za one gunđavce koji ne vole razgledavanja, preporučili bismo izležavanje na jednoj od njihovih plaža

Valeta. AGENCIJE

A. F.

25.6.2022

Republika Malta je otočna država smještena u Sredozemnom moru. Sastoji se od nekoliko otočića od kojih su svega tri naseljena. Ta tri naseljena otoka su Malta, Gozo i Kamina.

Jedan dio otoka nalazi se u blizini Sicilije, a drugi u blizini Afrike, tačnije, na 300 km udaljenosti.

Malteški otoci se zapravo smatraju vrhovima podvodnih bregova između Sicilije i Afrike. Ono što je zanimljivo za njihove otoke je to što nemaju stalna jezera i rijeke. 

Naime, radi se o tome da tek nakon padalina i to uzastopnih, može doći do formiranja potoka. mogli bi reći kako je to poprilično zanimljiva pojava. Međutim, što se tiče izvora slatke vode, oni se mogu naći tokom cijele godine.


Klima je mediteranska, što znači suha ljeta te blage i kišovite zime, idealno za par dana kupanja dok ste tamo. 

No osim plaža, Malta nudi i druge zanimljive lokacije koje vrijedi pogledati a to su razne crkve njih 365, zatim dva hrama stara preko 5.000 godina, katakombe sv. Pavla, botanički vrt, brojna ribarska sela, luka u kojoj se snimao film “Troja”.

Ako ste ljubitelj Olive i Popaja preporučamo vam posjet Popajevom selu, koje je atrakcija za mlađe istko koliko i za odrasle. U tom je selu sniman film o to dvoje popularnih junaka uz koje su mnogi od nas odrastali.

Da se ne iznenadite, kad dođete na Maltu dočekat će vas puno kamenjara, odnosno kamenih ulica. Neki bi rekli kako prevladava siva boja, jer zelenila je malo, možda pokoja travčiva, kaktus itd. 

No recimo da ovakav pejzaž ima svoje draži, jer imamo dojam kao da smo zalutali kroz vrijeme, a pritom dok smo negdje u povijesti, uživamo kupujući razne suvenire koji će nam poslužiti kao uspomena na boravak na Malti.

Glavni grad Malte je Valeta koja je poprilično mala, zapravo njena se površina mjeri u manje od četvornog kilometra što nabolje možete vidjeti po tome da s jednog kraja grada dođete na drugi za 20 minuta i to pješice.

Dok ste tamo pripremite se na puno hodanja pa ponesite udobnu obuću jer je sve puno stepenica, a za one gunđavce koji ne vole razgledavanja, preporučili bismo izležavanje na jednoj od njihovih plaža.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.