ALTERNATIVA

CNN predstavio vodič: Ove desitnacije u Hrvatskoj trebate posjetiti ako ne volite gužvu

Porast posjeta uvelike je potaknut otvaranjem novog terminala za kruzere koji je mogao prihvatiti pet brodova odjednom i iskrcati čak 10.000 putnika

Primošten, Hrvatska. AGENCIJE

A. O.

28.9.2022

CNN predstavio je vodič za posjetu Hrvatskoj ponudivši rješenje za izbjegavanje gužvi. Dubrovnik je veoma popularna destinacija u ovoj zemlji, međutim, gužve su ogromne.

Poput Venecije, Barcelone i Praga, Dubrovnik je žrtva vlastitog uspjeha, navodi CNN. Prije pandemije koronavirusa, gužve i njihov uticaj na grad bile su tolike da je UNESCO u jednom trenutku zaprijetio Dubrovniku oduzimanjem statusa svjetske baštine.

Porast posjeta uvelike je potaknut otvaranjem novog terminala za kruzere koji je mogao prihvatiti pet brodova odjednom i iskrcati čak 10.000 putnika dnevno te proširenim aerodromom koji bi te putnike mogao usmjeravati na brodove. Kao da to nije dovoljno, stigla je i globalna hit televizijska serija "Game of Thrones" koja je privukla sasvim novu vrstu turista.

Zbog svega toga CNN je predstavio sedam alternativnih hrvatskih obalnih gradova koji imaju sličnu energiju, ali bez toliko ljudi.

Ston

Samo sat vremena vožnje obalom od Dubrovnika, Ston je jedna od najbolje čuvanih tajni Dalmacije. Osnovali su ga stari Iliri, a opušteno primorsko selo poznato je po svojim kamenim zidinama i nevjerovatnim plodovima mora.

Poput hrvatske verzije Velikog kineskog zida, zidine iz 14. stoljeća idu prema gore i preko planine iza sela. Potrebno je nekoliko sati za pješačenje najdužom evropskom utvrđenom strukturom (5,5 km).

Trogir

Pola sata uz obalu od Splita, ovaj maleni otočni grad je poput minijaturnog Dubrovnika, oblikovan u gotovo četiri stoljeća mletačke vladavine i potpuno netaknut. Okružen vodom, Trogir više nalikuje Veneciji nego bilo koja druga ispostava duž dalmatinske obale.

Primošten

Poznat po ljetnim pučkim feštama i magarećim utrkama, Primošten je gotovo još jedan drevni otočki grad. Tokom renesanse, stanovnici su izgradili uski nasip koji povezuje njihovu otočnu kuću s kopnom.

U uskim uličicama grada nalaze se dućani rukotvorina, butici s unikatnom odjećom i tradicionalne konobe. Uzdižući se visoko iznad krovova od crvenih crijepova, crkva sv. Jurja dominira vrhom brda s prekrasnim pogledom na Jadran.

Biograd na Moru

Rasprostranjen na malom poluotoku, Biograd se može pohvaliti još jednim srednjovjekovnim starim gradom na koji su uvelike utjecala stoljeća mletačke vladavine, ali njegova prava snaga je pristup Jadranu.

Kao jedno od nautičkih središta dalmatinske obale, Biograd nudi brojne mogućnosti za izlazak na more. Jednodnevni izleti za ronjenje s bocom i disalicom svakodnevno polaze u Nacionalni park Kornate i njegove bezbrojne netaknute otoke.

Zadar

Smješten između fotogenične luke pune jahti i otočićima prošaranog Jadrana, zadarska stara gradska jezgra nudi okruženje jednako čarobno poput Dubrovnika.

Od ruševina rimskog foruma i romaničkih crkava do njegovih čvrstih venecijanskih zidina i povremenih građevina iz komunističkog doba koje izgledaju gotovo starinski, arhitektura starog grada mješavina je različitih ljudi koji su vladali Zadrom tokom godina.

Split

Okružen fabrikama i prostranim predgrađima, Split nije najatraktivnije dalmatinsko odredište. Ipak, drugi najveći grad u Hrvatskoj nudi mnogo toga za posjetiti.

Ponos i dika grada je Dioklecijanova palača koju je u 4. stoljeću nove ere podigao paranoični rimski car koji je bio siguran da će biti ubijen ako se ne preseli iz carske prijestolnice i ne okruži se neosvojivim zidinama.

Splitska riva vrvi trajektima koji voze za popularne jadranske otoke poput Brača, Hvara i Visa, gdje je sniman film "Mamma Mia! Here We Go Again".

Pula

Jedan od najsjevernijih gradova hrvatske obale, Pula, smjestila se uz zapadni rub istarskog poluotoka nedaleko od Venecije. Zvjezdasti renesansni dvorac je kruna starog grada. No, Pula ima pravo na slavu rimskih relikvija.

Gotovo 2.000 godina nakon što je izgrađena, pulska Arena ostaje jedna od najočuvanijih rimskih građevina na svijetu. Danas je to mjesto za predstave, koncerte i godišnji Pulski filmski festival na otvorenom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.