POSEBNA DRŽAVA

Maroko je na svjetskom prvenstvu osvojio srca ljudi širom svijeta: Evo zašto ga morate posjetiti

Možete kupiti neke nevjerojatne stvari u trgovinama organskim proizvodima koje ćete neizbježno vidjeti svuda

Topla i gostoljubiva atmosfera. Instagram

N. V.

17.1.2023

Na mjestu gdje se Afrika susreće s Mediteranom pronaći ćete nevjerojatan krajolik koji je u svijetu postao prepoznatljiv zbog drevnih građevina koje kao da prkose modernom svijetu, živahnih šarenih gradova, tople i gostoljubive atmosfere, ali i nekih običaja koji nama Europljanima na prvu mogu izgledati poprilično čudno. U Maroku ima svega, od cjenkanja s prodavačima na živopisnim pijacama, zabrane prilaženja marokanskim ženama pa sve do ljubljena i iskazivanja privrženosti u javnosti, marokanska kultura zasigurno će obogatiti vaše životno iskustvo, a i lokalno stanovništvo će doista cijeniti što se trudite poštovati njihovu tradiciju i običaje.

Stari kraljevki gradovi s bogatom historijom i kulturom

S historijom koja se proteže nekoliko hiljada unazad, marokanska kultura je spoj svih onih koji su okupirali njezinu prošlost. Berberi, Rimljani, Židovi i Arapi, Španjolci, Portugalci i Francuzi ostavili su traga u Maroku, bilo u njegovom jeziku, kuhinji ili arhitekturi.

Ova je prekrasna država poznata po labirintskim ulicama svojih medina, koje se nalaze u najstarijim dijelovima gradova. Postoje četiri kraljevska grada koja turisti najčešće posjećuju: Marakeš, Fes, Meknes i Rabat. Svaki od njih ima svoju osobnost i karakter koje brojni posjetitelji otkrivaju, a iskustva se mogu prilagoditi vlastitim željama. Putnici tako mogu odabrati smještaj u tradicionalnom pansionu u medini, koji se zove riad, ili u hotelu i odmaralištu sa svim modernim sadržajima kakve možete pronaći i u velikim evropskim gradovima.

Životopisne pijace i ručni radovi

Tradicionalni marokanski ručni radovi doista su lijepi i svakako ih vrijedi kupiti kao suvenire kao uspomenu na putovanje u Maroko. Od prekrasno oslikane keramike, haljina i cipela ukrašenih draguljima, do ručno pletenih tepiha, u ovoj zemlji zaista možete pronaći jedinstvene predmete.

Posjetite životopisne pijace pune divnih mirisa i fascinantnih boja na kojima se prodaje mnogo lokalnih stvari, a obično su natkrivene kako bi zaštitile prodavače od sunca. Na pijaci nikada ne plaćate ono što se prvo ponudi, cilj je sniziti cijenu što je više moguće. Prva ponuda može biti četiri puta veća od onoga što ćete na kraju platiti nakon kvalitetnog cjenkanja, a čak i lokalci kažu da vrtoglava borba za dobru ponudu može izazvati ovisnost. Cjenkanje je obavezno i dio je kulture!

Također možete kupiti neke nevjerojatne stvari u trgovinama organskim proizvodima koje ćete neizbježno vidjeti posvuda. Čajevi, biljke, začini, sapuni, ulja, sušeno cvijeće… Pitajte i razgovarajte s domaćinima koji će vam ispričati sve o tajnim ljekovitim i zdravstvenim dobrobitima koje ti proizvodi pružaju.

Tradicionalna jela i buđenje apetita 

Marokanska kuhinja prekrasan je spoj mediteranskih, berberskih, arapskih, afričkih, pa čak i židovskih kulturnih utjecaja. Njihova su jela mirisna, svježa, ukusno začinjena i gotovo uvijek popraćena čašom marokanskog čaja od mente i svježim voćem. Doručak se tradicionalno sastoji od raznih vrsta hljeba, od slojevitih "msemmena" do tradicionalnih "bageta", koji se poslužuju sa svježim sirom, medom, maslinovim uljem te tvrdo kuhanim jajima i jogurtom koji upotpunjuju obrok.

Ručak i večera općenito su u znaku tradicionalnih jela kao što su "tagine" ili "couscous", ali i janjećih, goveđih ili pilećih ražnjića s roštilja. Tu je i mnoštvo kuhanih i sirovih salata koje će prethoditi glavnom jelu, a Marokanci najčešće jedu rukama, zahvaćajući hranu hljebom. Također se tokom dana poslužuju mnogi slatkiši, od kolačića prelivenih medom, do hurmi, francuskih kolača. Bademi se također koriste u izobilju, kao i kikiriki, pa bi oni s alergijama na hranu svakako trebali pripaziti i prije konzumacije pitati domaćine za preporuku.

Topla dobrodošlica i istraživanje kulture

Marokanska kultura stavlja veliki naglasak na gostoprimstvo. Marokanci su topli i gostoljubivi, uvijek željni podijeliti ljepotu svoje zemlje i kulturu sa strancima. Većina mještana rado pomaže svima kojima je potrebna, a možda se čak i sprijatelje s putnicima i pozovu ih na šoljicu čaja. Čaj se kupcima često nudi u trgovinama, pa čak i na štandovima na pijacama. Ako vam Marokanac zaista želi dobrodošlicu, uz čaj će vam dati i kolačiće, ili možda čak hurme i mlijeko kao najveći oblik dobrodošlice.

Dok u javnosti ima malo fizičkog kontakta između muškaraca i žena, osobe istog spola često će se pozdraviti zagrljajem i poljupcem u obraz. Romantično javno iskazivanje ljubavi treba izbjegavati u znak poštovanja prema konzervativnijim društvenim običajima. Kako kažu njihovi zakoni, ljubljenje u javnosti je "čin agresije na marokansko muslimansko društvo i narod", ponašanje koje vlasti inače smatraju "nepristojnim". Ako ste strani par koji dolazi u posjet i ljubite se, niko vam vjerojatno neće ništa reći, ali možete se suočiti s neugodnim pogledima i komentarima.
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.