PRELIJEPE DESTINACIJE

Afroditin otok sunca: Plaže i antički lokaliteti Kipra

Aja Napa je od malenog ribarskog mjesta postala najposjećenija destinacija i često je porede s Ibicom, a u Lefkari je bio i Leonardo da Vinči

Odmor za dušu i tijelo. Instagram

M. Z.

29.1.2023

Aja Napa je od malenog ribarskog mjesta postala najposjećenija destinacija i često je porede s Ibicom, a u Lefkari je bio i Leonardo da Vinči, koji je motive ovdašnjeg veza oslikao na svojoj čuvenoj "Tajnoj večeri"

Na tromeđi Evrope, Azije i Afrike, s čak 340 sunčanih dana godišnje, prijatnom klimom i sezonom kupanja u moru svih nijansi plave boje, koja traje od marta do decembra, Kipar je odredište kojem hrle milioni namjernika iz cijelog sveta.

94 umjetnička djela

Prelijepe plaže od Aja Nape na jugoistoku otoka, preko Larnake i Limasola do Pafosa na zapadu, pješčane ili kamenite, s mogućnošću za najrazličitije morske aktivnosti - raj su za turiste. A, čak 57 najpoznatijih plaža na ovom potezu "okićeno" je "Plavom zastavicom" koja garantuje izuzetno čistu vodu.

Poznata po beskrajnim pješčanim plažama i netaknutoj prirodi, Aja Napa je najpoznatija destinacija na Kipru, koju često porede s Ibicom. Od malenog ribarskog mjesta s dvjestotinjak stanovnika, od 1974., postala je najposjećenije mjesto otoka. Najpoznatija plaža je u uvali Nisi, ali ništa manje popularne nisu ni Konos, Protaras, Paralimni, Grisian Bej... 

Za one željne različitih aktivnosti i istraživače kulturno-historijskih znamenitosti, tu su manastir "Aja Napa" na centralnom gradskom trgu, marina, "Most ljubavi", morske pećine "Palatia" kao i Nacionalni park "Kape Greko" s istoimenim rtom, zvanično najistočnijom tačkom Evropske unije. Ovo odredište je popularno među ljubiteljima čiste prirode, pješačenja, biciklizma, planinarenja i ronjenja. 

Tu je i svojevrsna atrakcija "Muzej podvodnih skulptura", djelo skulptora, ekologa i fotografa Džejsona de Kairesa Tejlora. Njegova djela su zapravo vještački grebeni različitih oblika koji pomažu obnavljanje podvodnog života. Na dubini od osam do 10 metara, nalaze se 93 umjetnička djela izrađena od kombinacije morskog visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika. Osim što su napravljene da privuku različite oblike morskog života, skulpture u kristalno čistom moru su i "mamac" za poklonike ronjenja i ronjenja na dah.

Vrvi turistima

Larnaka, a naročito Limasol, neprestano se šire. Limasol je drugi po veličini grad na otoku, s mnogobrojnim hotelima, trgovačkim centrima, zanatskim radnjama, diskotekama, buzuki barovima, ali i luka u koju svakodnevno uplovljavaju kruzeri. Grad je "podijeljen" na stari dio sa šarmantnim, patinom "ukrašenim" starim kućama, ali i novi u kojem niču soliteri "nebu pod oblake". Vrvi od turista, ali u njemu živi i mnogo stranaca, najviše Rusa.

Pafos, na jugozapadu Kipra, prva je prijestonica ovog otoka, a danas je živopisna luka sa prepoznatljivom srednjovjekovnom tvrđavom. Među turistima, popularan je za tzv. porodični odmor. U njegovoj blizini, u oblasti Petra tu Romiu, nalazi se jedno od najpopularnijih mjesta na ovom otoku – stijena pored koje je iz pjene talasa izronila Afrodita, boginja ljepote i plodnosti. Da je tako, kiparski Grci imaju i značajnog svjedoka – Homera. Zbog ove legende, Kipar često nazivaju i Afroditin otok.

Ali Kipar nisu samo plaže i kupanje. Kako je na granici Istoka i Zapada, ova treći po veličini otok u Sredozemnom moru vjekovima je bilo meta osvajača koji su ostavili mnogobrojne kulturno-historijske spomenike: antičke arheološke lokalitete, divne grčke hramove i naselja čije su palate bile ukrašene prelijepim mozaicima, rimska pozorišta, manastire, venecijanske tvrđave, gotske crkve, Arheološki park s antičkim kraljevskim grobnicama u Pafosu koji je na listi UNESCO-ove svjetske baštine... Zato i ne čudi što je Kipar i zimi zanimljiv turistima.

Bogat florom i faunom, ali i mnogim endemskim vrstama, Kipar je zanimljiv i ljubiteljima netaknute prirode, naročito od novembra do aprila kada priroda prosto buja, posle ljetnih vrelina i suša. S jeseni sazrijevaju nar, guava, mango i kivi, a zimi pomorandže, banane, limun i mandarine, pa turisti posjećuju i plantaže na kojima se uzgajaju. Vinogradi i vinarije sa čuvenim kiparskim vinom su, čini se, na svakom koraku.

Posebna čar Kipra su i mnogobrojna, živopisna sela u njegovoj unutrašnjosti. Čarobna, sa kućama podignutim od kamena, izgledaju bajkovito. Turisti posljednjih godina prosto hrle u njih, željni posebnog odmora i uživanja u nacionalnoj kuhinji i starim zanatima kiparskih Grka. Sela Vuni, Trahoni, Ipsonas, Omodos i Lefkara, poznata su po vezu, izradi čipki i filigranu. Godine 1481. Lefkaru je posjetio i Leonardo da Vinči, a motive ovdašnjeg veza oslikao je na svojoj čuvenoj "Tajnoj večeri". Kada je riječ o poznatima, selo Skarini ponosi se posjetom Novaka Đokovića.

Mozaik i razglednice Kipra mogle bi još dugo da se slažu i nijedna ne bi bila ista, ali to su sve čari Afroditinog otoka, koje posjetilac zauvijek pamti i poželi da im se iznova vrati.

Odmorište pink flamingosa

U neposrednoj blizini aerodroma u Larnaki nalazi se Slano jezero koje je ljeti isušeno, ali od novembra počinje da se puni vodom. Tada postaje stanište za mnogobrojne ptice selice, a najbrojniji među njima su roze flamingosi. Hiljade ovih ptica do proljeća naseljavaju Slano jezero, a vidjeti ih u tolikom broju je prelijepa ružičasta slika u oku koja se dugo pamti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.