JESTE LI ZNALI

Viseća željeznica: Ovaj evropski grad je koristi više od sto godina

Nudi čaroban pogled na rijeku, ulice i parkove...

Viseća željeznica u Vupertalu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
E. Ag.

23.2.2023


Njemački grad Vupertal na jugu Rurske oblasti, u blizini Diseldorfa, najzeleniji je grad u Njemačkoj. Osim prekrasnih šuma i parkova koji prekrivaju dvije trećine grada i udaljeni su najviše deset minuta iz bilo koje četvrti, poznat je i po jedinstvenoj visećoj električnoj željeznici.

Dizajnirao ju je Eugen Langen, koji ju je htio prodati Berlinu. Puštena je u pogon 1901. godine, a danas se njome dnevno služi oko 85 hiljada ljudi. Vupertalska željeznica s godinama je postala omiljeno prijevozno sredstvo, i domaćeg stanovništva i turista koji uživaju u razgledavanju grada s visine jer omogućuje divan pogled na rijeku, ulice i znamenitosti.


Nemate li vremena za cijelo putovanje, najbolji su prizori od centralne stanice prema zapadu do Vohvinkela. Vožnja željeznicom jeftina je zamjena za taksi, a do 23 sata „naopaki“ vozovi voze svakih nekoliko minuta. Odlučite li se provozati i razgledati grad, možete sići na stanici gdje se nalazi i fantastični ZOO u kojem možete obići više od 4.500 životinja sa svih kontinenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.