PROJEKTI

Novo transportno čvorište vrijedno 9 milijardi dolara: Tajland gradi epski "zračni grad" za turiste

Uključivat će zonu slobodne trgovine, centar za obuku i objekt za održavanje aviona

„Eastern Aviation City“ pokriva oko 2.570 hektara. One Works

Z. K.

6.3.2023

Tajland gradi epski novi „zračni grad“ vrijedan 9 milijardi dolara za turiste.  Uskoro se očekuje da će historijski aerodrom na Tajlandu “poletjeti”. Vlada ove zemlje troši 8,8 milijardi dolara da transformira aerodrom U-Tapao iz vremena rata u Vijetnamu u novi grad „Eastern Aviation City“.

Radna mjesta

Kolosalna izgradnja trebala bi početi uskoro, a projekt će navodno otvoriti 15.600 dodatnih radnih mjesta u prvih pet godina i podstaći tajlandsku avioindustriju. Pokrivajući oko 2.570 hektara u istočnoj industrijskoj zoni zemlje, novo transportno čvorište ima za cilj privući više turista na već popularnu azijsku destinaciju.

Novi međunarodni terminal povezivat će se s komercijalnim aerodromom „Don Muang“ i glavnim tajlandskim aerodromom „Suvarnabhumi“ kako bi putnicima ponudio lak pristup nizu letova i aviokompanija.

Pored toga, grad će uključivati zonu slobodne trgovine, centar za obuku i objekat za održavanje aviona.

Međunarodna arhitektonska i konsultantska kuća One Works je imenovana da vodi projekat a njihov cilj je da povećaju udobnost putnika dok prikazuju živopisnu kulturu Tajlanda.

Eksterijer zgrade putničkog terminala (PTB) inspiriran je tradicionalnim jorom (pecarske mreže) u obližnjim obalnim gradovima provincije Rajong.

Obilje zelenila

U međuvremenu, svijetao, prozračan enterijer imat će velike krovne prozore i obilje zelenila. Stanica će također biti opremljena nizom trpezarijskih prostora koji dočaravaju duh tajlandske kupovine. Pored toga, zgrada će imati centralni maloprodajni prostor kao i Kulturno selo koje će pružati zabavu posjetiocima.

Putnici na prvom mjestu

U pravom smislu tajlandskog gostoprimstva, PTB je dizajniran da putnike stavi na prvo mjesto, stvaranjem prijatnog okruženja u kojem se posjetilac može opustiti i cijeniti njegove usluge i kulturu“, navodi se u saopćenju kompanije.

U svom novom obliku, Međunarodni aerodrom U-Tapao će imati kapacitet da primi između 60 i 75 miliona putnika godišnje. Sa ovim brojevima možda bi ga konačno trebalo preimenovati iz grada u metropolu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.