SKUPOĆA

Gdje će bh. državljani ljetovati ove godine: Sedam dana u Grčkoj 800 KM, u Hrvatskoj 1.500 KM

S obzirom na socioekonomsku situaciju, bilo bi realno očekivati povećanje cijena smještaja od 15 do 20 posto

Nešto povoljniji aranžmani u Grčkoj. Instagram

13.3.2023

S obzirom na brojna poskupljenja svega, mnogi se u tolikoj mjeri ne raduju ljetu i odmorima, jer, sudeći po cijenama, mnoge destinacije ostat će nedostižne za građane BiH.

Analitičari smatraju da bi s obzirom na socioekonomsku situaciju bilo realno očekivati povećanje cijena smještaja od 15 do 20 posto u odnosu na prethodne godine.

Skriveni troškovi

Međutim, u obzir treba uzeti i „skrivene troškove“ poput poskupljenja boravišne takse, turističke članarine i komunalnih usluga u brojnim destinacijama, što će dovesti do realnog povećanja cijena u porodičnom smještaju oko 30 posto. Apartman koji je prošle godine bio 60 eura ove godine trebao bi biti oko 80 eura.

Primjetno je da je, sudeći prema trenutnoj situaciji, veću svotu novca potrebno izdvojiti za ljetovanje u Hrvatskoj nego, naprimjer, u Grčkoj ili Španiji, a to se odnosi i na privatni i na hotelski smještaj.

Za one koji će odmor koristiti u maju sedam noćenja na hrvatskom primorju moglo bi koštati 1.092 KM po osobi, dok u junu i julu košta više 1.500 KM po osobi. Kada je riječ o Grčkoj, aktuelne ponude uključuju sedam noćenja u iznosu od 800 KM po osobi.


Noćenje u Splitu minimum 300 KM. Instagram

Rana rezervacija

Jedna od trenutno povoljnijih ponuda koju smo zapazili je aranžman koji uključuje 10 dana s odsjedanjem u hotelu na obali Mramornog mora, nadomak Istanbula. Cijena iznosi 720 KM po osobi. Međutim, ta cijena važi isključivo za ranu rezervaciju do 10. aprila te postoje i dodatni troškovi poput potvrde rezervacije od 150 KM, doplate večere od 170 KM te boravišne takse u hotelu koja iznosi 19 KM.

Specijalne ponude za ljetovanje u Turskoj, koje su aktuelne, za dvije osobe iznose od 2.924 KM do 4.000 KM.

2.000 KM u prosjeku po osobi iznosit će sedmodnevni boravak u Turskoj.

1.500 KM i više u jeku sezone iznosit će boravak od sedam dana u hotelu na hrvatskom primorju.

920 KM bit će potrebno izdvojiti za ljetovanje u Albaniji.

800 KM iznosi sedmodnevni aranžman u Grčkoj, ali i u Crnoj Gori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.