ISTRAŽIVANJA

U ovim zemljama mladi su najsretniji na svijetu

Što se tiče Amerike, Kostarika je najbolje plasirana

Litvanija zemlja za mlade. emerging-europe

Z. K.

27.5.2024

Autori "Svjetskog izvještaja o sreći" istraživali su razlike među generacijama, otkrivajući koje su najsretnije zemlje za mlade. Zemlje u kojima je sreća među mladima znatno veća nego među starima su uglavnom u Centralnoj, Istočnoj Evropi i Južnoj Americi.

Prema tom istraživanju, Litvanija je rangirana kao najsretnija zemlja za ljude do 30 godina. Baltička zemlja zauzela je 12 mjesto u ukupnom poretku, ali je u pogledu sreće mladih prestigla nordijske zemlje poput Finske, Islanda i Norveške, prenosi punkufer.

Mlađa populacija Litvanije znatno sretnija od starijih građana, jer je u toj kategoriji, starijih od 60 godina, Litvanija na 44. mjestu.

Zanimljivo je i da se u TOP 10 pojavljuju samo evropske zemlje, a poslije Litvanije, sreća mladih je visoka u Izraelu i Srbiji, dok Hrvatska zauzima 14. mjesto u indeksu sreće za osobe do 30 godina,

Što se tiče Amerike, Kostarika je najbolje plasirana na 11. mjestu, dok se Salvador nalazi na 17. mjestu. Među azijskim zemljama, samo je Kuvajt bio u TOP 20.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.