SAVJETI

Kako smanjiti apsorpciju ulja i uživati u manje masnim zalogajima

Ukoliko koristite tavu koja na dnu ima naslage od ranije, ne samo što će ukus hrane koju pržite u njoj biti loša nego će proces prženja biti teži

Ukusni pomfrit. The Splendid Table

Z. K.

14.1.2023

Jedan od glavnih argumenata protiv mekanih domaćih uštipaka jeste onaj da su oni previše masni. Budući da se prže u dubljem ulju, oni upijaju njegovu veliku količinu. Isti je slučaj sa svim jelima koja se prave u dubokom ulju, poput pomfrita, pohovanih krilaca itd. Kako smanjiti apsorpciju ulja i uživati u (makar) manje masnim zalogajima? Ove cake mogu biti od pomoći!

Za uštipke: Soda bikarbona ili prašak za pecivo stavljati direktno u brašno

Često se u receptima preporučuje da se soda bikarbona ili prašak za pecivo rastvore u vodi, mlijeku ili umućenim jajima. Međutim, ako ove prahove pomješate s brašnom i prosijete ih zajedno, uštipci će prilikom prženja upiti daleko manje masnoće. Korisno je i prosijati brašno tri puta, jer će zahvaljujući tome tijesto biti mekano.

Za krompir i meso: Prvo ih prokuhajte

Ako želite da ispržite pomfrit ili pohovano meso u dubokom ulju, prvo ih prokuhajte. Na taj način će hrana upiti manje ulja.

Tava mora da bude potpuno čist

Ukoliko koristite tavu koja na dnu ima naslage od ranije, ne samo što će ukus hrane koju pržite u njoj biti loša nego će proces prženja biti teži i vaše jelo će upiti više ulja. Zato se potrudite da tava bude savršeno čista.

Spremite papirne ubruse

Jedan od najlakših načina da vaša hrana pripremljena u dubokom ulju jeste da pomfrit i ostale masne zalogaje redate po papirnom ubrusu, gdje će se ocjediti.

Sačekajte da ulje bude dobro zagrijano

Ne spuštajte hranu u duboko ulje prije nego što ono počne da ključa i bude dovoljno ugrijano. Ako se ona nađe u tavi prije toga, ostat će u ulju predugo, pa će sigurno biti masnija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.