SAVJETI STRUČNJAKA

Kako pravilno oprati voće i povrće?

Također se navodi da ostaci pesticida u hrani mogu negativno uticati na hormone i reproduktivne organe

Sirće također može negativno da utiče na ukus hrane. Printscreen

E. A.

2.2.2023

Voće i povrće su sastavni dio zdrave ishrane, a prilikom pripreme i konzumiranja ovih namirnica važno je pravilno ih oprati i na taj način ukloniti prljavštinu, štetne mikroorganizme i pesticide.

Health.com upozorava da nedovoljno oprana hrana može dovesti do ešerihije koli, salmonele i drugih infekcija. Također se navodi da ostaci pesticida u hrani mogu negativno uticati na hormone i reproduktivne organe, piše City Magazine.

Ovo su neke uobičajene greške 

– Uprkos temeljnom ispiranju, voće i povrće može da apsorbuje sapune ili deterdžente koji mogu da naškode tijelu. Prilikom pranja najbolje je koristiti samo hladnu tekuću vodu.

– Jeste li čuli da se povrće može oprati uz pomoć sirćeta? Ovo nije štetno, ali su stručnjaci prije mnogo godina otkrili da pranje sirćetom ima potpuno isti efekat kao i pranje vodom. Sa ove tačke gledišta, upotreba sirćeta je nepotrebna i besmislena, a sirće također može negativno da utiče na ukus hrane.

– Povrće operete tek nakon što ga oljuštite, prilikom ljuštenja štetni mikroorganizmi mogu ostati na nožu ili kori i na taj način se prenijeti na hranu koju ćete jesti. Zato je važno prvo dobro oprati hranu prije nego što je oljuštite.

– Ne brišete hranu nakon pranja, preporučuje se da nakon pranja osušite namirnice čistom krpom ili papirnim ubrusom kako biste dodatno smanjili broj bakterija koje mogu biti prisutne na hrani.

Što temeljnije

Ključno je da operete proizvode što je moguće temeljnije. Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) preporučuje sljedeće korake:

– Prije pranja, prvo dobro operite ruke toplom vodom i sapunom.

– Prvo izrežite sva udubljenja i ono što je truhlo sa voća ili povrća.

– Nježno brišite namirnicu dok je držite pod hladnom tekućom vodom. Za namirnice sa tvrđom korom (dinja, krastavac…) koristite četku koja se koristi isključivo za čišćenje voća i povrća.

– Osušite hranu čistom krpom ili papirnim ubrusom.

– Prije nego što počnete sa pripremom, sa glavice zelene salate ili kupusa uklonite krajnje listove

– Prilikom pranja voća i povrća ključno je da budete precizni i temeljni, a da kasnije tokom same pripreme vodite računa i o pravilnoj higijeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.