RECEPTI

Grčko jelo: Diples – slatko prženo tijesto

Za pripremu je potrebno nešto vještine

Slatki specijalitet od prženog tijesta. 196flavors

Z. K.

11.2.2023

Grčki diples ili thiples slatki su specijalitet od prženog tijesta koji se nakon pečenja uvalja u slatki sirup od šećera i meda pa posipa orasima. Za pripremu je potrebno nešto vještine, ponajprije jer se rolice jedna po jedna prže u vrućem ulju, pri čemu se okreću vilicom kako bi se ravnomjerno ispekle.

Sastojci za tijesto: 1 jaje, 80 ml cijeđene narandže, 20 ml ouza (ili rakije), 1 prstohvat sode bikarbone, 1-2 kašike šećera, 1 prstohvat soli, 300 g mekog brašna, škrobno brašno. 

Za sirup: 200 ml vode, 150 g šećera, 100 g meda, 1/2 štapića cimeta, kora narandže, mljeveni orasi za posipavanje.

Priprema:

1. Jaje razbijte u posudu pa dodajte sok od narandže, ouzo, sodu bikarbonu, šećer i so pa miješajte dok se šećer ne rastopi. Zatim dodajte brašno pa umijesite tijesto. Mijesite ga 5-10 minuta. Ako je ljepljivo, dodajte još brašna. Razrežite ga na 4 dijela. Od svakog oblikujte loptice pa ih uvaljajte u škrobno brašno i stavite u posudu te je prekrijte plastičnom folijom. Ostavite 10 minuta da miruje.

2. Razvaljajte lopticu tijesta i kotačićem za rezanje odrežite rubove kako biste dobili pravilan pravugaoni oblik, a zatim odrežite trake od oko 8 x 15 cm. Trake grubo zarolajte tako da ne budu stisnute i pržite ih jednu po jednu u vrućem ulju. Tokom pečenja okrećite rolice dvjema vilicama i budite pažljivi kako se ne biste opekli. Kada rolica dobije lijepu boju, prebacite je na upijajući papir i to ponovite s ostalim rolicama.

3. Napravite sirup tako da pomiješate vodu i šećer u loncu. Dodajte cimet i komade korice narandže pa kuhajte oko 5 minuta. Izvadite cimet i koricu pa uvaljajte rolicu po rolicu u vrući sirup i posipajte mljevenim orasima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.