RECEPTI

Najbolje lazanje na svijetu

Ovo je recept za najbolje lazanje! Bogati slojevi tijesta, mesa, umaka od rajčice, bijelog umaka i sira tope se u ustima. Može li bolje od ovog?

Ukusno i fino. Printscreen

M. Z.

13.2.2023

Ovo je recept za najbolje lazanje! Bogati slojevi tijesta, mesa, umaka od rajčice, bijelog umaka i sira tope se u ustima. Može li bolje od ovog?

Sastojci

1,3 kg miješanog mljevenog mesa

30 g luka, sitno nasjeckanog

2 češnjaka, zgnječena

800 ml sjeckane rajčice (iz limenke)

190 g koncentrata rajčice (pasta od rajčice)

200 ml pasirane rajčice

120 ml vode

2 kašike šećera

1½ kašičice suhog bosiljka

½ kašičice sjemenki komorača

1 kašičica italijanske mješavine začinskog bilja

1½ kašičice soli, ili po ukusu

¼ kašike mljevenog crnog papra

4 kašike nasjeckanog svježeg peršina

12 kora za lazanje (obične ili od špinata)

500 g ricotta sira

1 jaje

500 g mozzarella sira, narezanog na kriške

70 g naribanog parmezana

Priprema

Dinstajte meso

U posudi od lijevanog željeza dinstajte meso, luk i češnjak na umjerenoj vatri dok ne porumene. Umiješajte zgnječenu rajčicu, pastu od rajčice, pire od rajčice i vodu. Začinite šećerom, začinima te dodajte 2 žlice peršina. Kuhajte, poklopljeno, oko 90 minuta, povremeno miješajući.

Kuhajte kore za lazanje

Prokuhajte veliki lonac malo posoljene vode. Kore za lazanje kuhajte 8 do 10 minuta u kipućoj vodi. Tijesto ocijedite i isperite hladnom vodom. U zdjeli kombinirajte ricottu s 1 jajetom, preostalim peršinom i 1/2 žličice soli.

Zagrijte rernuna 190 stepeni C.

Slažite lazanje

Za slaganje na dno posude za pečenje veličine 23x33 cm rasporedite 360 g umaka od mesa. Preko umaka od mesa po dužini rasporedite kore za lazanje. Premažite polovicom smjese ricotta sira. Poslažite trećinu kriški sira mozzarella. Premažite s 360 g mesnog umaka preko mozzarelle i pospite 20 g parmezana. Ponovite slojeve, a na vrh stavite preostalu mozzarellu i parmezan. Prekrijte folijom (foliju možete premazati uljem kako biste spriječili lijepljenje).

Pecite

Pecite u zagrijanoj rerni 25 minuta. Uklonite foliju i pecite dodatnih 25 minuta. Prije posluživanja ohladite 15 minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.