RECEPTI

Znate li šta je zlatno mlijeko i zašto je odlično za zdravlje

Osvježavajuće, ledeno hladno i super zdravo, ledeno zlatno mlijeko je postalo pravi hit ljeta

Zlatno mlijeko. Printscreen

M. Z.

3.5.2023

Osvježavajuće, ledeno hladno i super zdravo, ledeno zlatno mlijeko je postalo pravi hit ljeta. Zlatno mlijeko dobilo je svoj naziv zahvaljujući glavnom sastojku – kurkumi koja ovom piću daje prepoznatljivu žutu boju. 

Kurkuma može pomoći kod bolova u zglobovima, upala, problema s jetrom ili respiratornih bolesti. Bogata je željezom, vitaminom B 6, vlaknima i bakrom i dokazano djeluje protiv bezvoljnosti, jača naš imunološki sistem i tako pomaže brže preboljeti prehladu.

Korijen kurkume

Drugi sastojak zlatnog mlijeka je đumbir, a kombinacija kurkume i đumbira djeluje kao prirodni pojačivač imunološkog sistema. Također, zahvaljujući brojnim antioksidansima i mikronutrijentima, začini djeluju i protuupalno i antibakterijski.

 Zlatno mlijeko obično se konzumira mlako, no ljeti više volimo osvježavajuću ledenu verziju. Izvrsna je alternativa slatkim gaziranim pićima i napicima s kofeinom, a istovremeno zadržava okrepljujući učinak!

Sastojci za zlatno mlijeko:đumbir

1 kašičica kurkume u prahu

1 kašičica cimeta

1 kašičica đumbira u prahu

2 kašike nektara agave ili javorovog sirupa

350 ml zobenog mlijeka

4-5 kockica leda

Priprema

Dodatna prednost zlatnog mlijeka jest što se ovo piće priprema iznimno brzo i jednostavno! Ulijte sve sastojke u shaker za koktele te dodajte kockice leda i snažno protresite da se prah potpuno otopi. Poslužite odmah, a po potrebi pospite još malo cimeta preko ledenog zlatnog mlijeka. I to je to, uživajte!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.