JESTE LI ZNALI

Peršun na vrhu jela ne služi samo za ukras: Kuhari otkrivaju pravu svrhu

Sadrži visoku koncentraciju hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima

Peršun ima i osvježavajući okus, što pomaže kod neprijatnog zadaha. Printscreen

E. Ag.

8.6.2023


Sigurno ste imali priliku da u restoranima ili na reklamama vidite kako kuhari kao vid dekoracije stavljaju list peršuna na vrh jela - uglavnom onima s mesom i pastama. Estetski lijepo i primamljivo, ali da li znate koja je njegova prava svrha?

Kako ističu kulinarski stručnjaci, peršun na vrhu pripremljenog jela ne služi isključivo za dekoraciju, to mu je sekundarna uloga. Razlog zbog kog kuhari na vrh gotovo svakog jela stavljaju komad ove aromatične biljke je vrlo praktičan. Naime, nakon obroka, posebno ukoliko ste jeli jako i začinjeno jelo, peršun treba polako da pojedete kako biste očistila usta i zube od viška hrane. Dodatno, peršun ima i osvježavajući okus, što pomaže kod neprijatnog zadaha.

Naime, u peršunu se nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One počinju da se razvijaju nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha. Peršun je posebno korisno sažvakati nakon što se pojedu jela puna bijelog ili crnog luka. Osim peršuna, pomažu i svježa menta, bosiljak i ruzmarin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.