ZDRAVLJE U KUĆI

Kako sniziti krvni pritisak prirodnim putem: Unosite kalij, pijte čaj, slušajte muziku

Piše: Avaz.ba

4.9.2017

Visoki krvni pritisak najčešća je bolest kod većine stanovništva, ne samo kod nas nego i u cijelom svijetu. Kardiovaskularne bolesti, koje dovode do začepljenja krvnih sudova u srcu ili na mozgu te do infarkta i moždanog udara, najčešći su uzroci smrtnosti u svijetu. 

Problem s hipertenzijom većina ljudi može riješiti i bez upotrebe lijekova, potrebno je samo uvesti u svakodnevnu rutinu ove zdrave navike pa će se i stanje cijelog organizma popraviti.

Smanjite unos soli – Koristite što manje soli, počevši od fast-fuda i gotove hrane, kao i suhomesnatih proizvoda pa do grickalica te soli koju dodajete u tanjir. Umjesto soli, pokušajte dotjerati okus obroka začinima: bosiljkom, origanom, kurkumom ili kajenskim biberom.

Smanjite kafu - izbjegavajte previše kafe i napitke koji sadrže kofein, jer mogu utjecati na rast krvnog pritiska. Umjesto kafe, preporučuje se zeleni čaj, jer sadrži polifenole koji blagotvorno djeluju na srce i krvne žile. Koristan je i čaj od šipka, jer potiče izbacivanje tekućine.

Redovno kontrolirajte krvni pritisak - vodite dnevnik i, u saradnji s ljekarom, prilagođavajte terapiju. Redovnim uzimanjem propisanih lijekova i pridržavanjem preporuka promjena životnih navika većina bolesnika s hipertenzijom postići će ciljne vrijednosti krvnog pritiska i smanjiti rizik od komplikacija.

Jedite voće i povrće bogato kalijem - među najboljim izvorima su batat, paradajz, narandžin sok, krompiri, banane, grah, grašak, dinja, lubenica te sušeno voće, poput šljiva i grožđica. Odlična namirnica u borbi s visokim pritiskom je i tamna čokolada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.