ZDRAVLJE U KUĆI

Sjedjenje ubija isto koliko i pušenje: Svakih pola sata ustanite i malo prošetajte

Avaz.ba

17.9.2017

Najveći rizik od preuranjene smrti postoji kod onih koji u komadu sjede i po 90 minuta. Stručnjaci kažu da svakih pola sata treba ustati i malo prošetati.

Kancelarijski poslovi udvostručuju rizik od preuranjene smrti, čak i kada redovno vježbamo, pokazalo je najnovije istraživanje. Ali, ako ustanete od stola svakih pola sata, to drastično umanjuje rizik. To su rezultati istraživanja sa Kembridža..

Njihovi stručnjaci otkrili su da je jedna od šest smrti vezana za kancelarijske poslove u kojima zaposleni sjede od 9 do 17 sati. Glavni uzročnici bili su bolesti srca, moždani udar, rak, dijabetes tipa 2 i demencija.

Takođe, procjenjuju da 37 posto odraslih Britanaca provede manje od pola sata dnevno na nogama.

U najnovijem istraživanju tima američkih stručnjaka sa Kolumbije učestvovalo je 8000 ljudi starijih od 45 godina. Onio je takođe pokazalo se da najveći rizik od preuranjene smrti postoji kod onih koji u komadu sjede i po 90 minuta, piše The Sun.

 "Sjedenje je zaista kao novo pušenje. Potrebno su nam kreativni načini da bismo povećali redovne periode aktivnosti, a ne samo smanjili vrijeme provedeno sjedeći", objasnila je istraživačica Monika Saford.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.