ZDRAVLJE U KUĆI

Meteoropatija nije izmišljena bolest

Avaz.ba

20.2.2018

Ako vam kažu da ste meteoropat – to ne znači da ste umišljeni bolesnik nego da je vaš organizam osjetljiviji na vremenske promjene.

Meteoropatija je iskustveno poznata odavno, ali su tek savremena istraživanja naučno potvrdila utjecaj vremenskih prilika na ljudski organizam. To nije prirodno stanje nego je uzrokovano savremenim načinom življenja, konkretno – našom željom za udobnosti. Hormon stresa

Vremenske promjene izazivaju elektromagnetske impulse koji ljudski organizam potiču na reakciju i prilagođavanje. Organizam počinje prilagođavanje funkcioniranjem moždane žlijezde hipofize – njenim prednjim režnjem, adenohipofizom – koja proizvodi ACTH, tj. adrenokortikotropni hormon, tj. hormon stresa. Zbog naglog pada temperature, adenohipofiza pojačava lučenje tog hormona, uzrokujući kod meteoropata razdražljivost i napetost.

Različite tegobe

Neke osobe osjetljive na promjene vremena mogu se osjećati umornijima, ali ipak teže zaspu i slabije spavaju. Drugi meteoropati postaju napeti, nekako tjeskobni sami sa sobom kad nastupi pojačan vjetar ili su, pak, loše raspoloženi kad je vrijeme oblačno i kišovito. Trećima se, pak, pojačavaju bolovi u kritičnim dijelovima tijela, naročito u zglobovima, ili imaju napadaje migrene, astme ili alergije.

Tegobe neurovegetativnog karaktera koje se događaju u određenim klimatskim uvjetima, izazvane su promjenom vanjske temperature, pritiska zraka, količine vlage ili dnevnog svjetla. Može se reći da je atmosferski faktor vrlo važan okidač kod mnogih bolesnika, a obično nastupa za vrijeme ili uoči pada pritiska zraka. Ovi se znakovi najčešće javljaju za vrijeme vjetrovitih ili olujnih epizoda, praćenih padom atmosferskog pritiska, kišom, vlagom i oblačnim vremenom.

Glavobolja

Jedan od uzroka glavobolje je suženje krvnih žila u mozgu. Hladno vrijeme može, naime, uzrokovati naglo suženje žila i tako smanjiti dotok krvi u mozak. Osim toga, promjena vremena može uzrokovati i migrene. Ekstremna hladnoća, vrućina ili oluje mogu uzrokovati hemijski disbalans u tijelu, a to može biti okidač za migrene.

Suha koža

Kad je vrijeme hladnije, manje je vlage u zrak, što se nepovoljno odražava na kožu. Hladan i oštar vjetar iritira kožu pa dermatolozi savjetuju da se u zimskom periodu rade pilinzi dva puta sedmično kako bi koža bila svježija i bolje upila hidratantne sastojke.

Pratite prognozu

Kao što svakog jutra prije izlaska provjeravate kakva je temperatura kako biste donijeli odluku šta obući, tako provjerite i razlikuju li se radikalno jutarnja i dnevna temperatura kako biste pripremili tijelo na ono što dolazi. Ako ste jedna od onih osjetljivijih osoba na promjene vremena, kod prvih simptoma glavobolje možete uzeti “paracetamol”.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.