NAŠA TEMA

Povraćanje i proljev kod djece izazivaju rotavirusi

Z. Karić

13.5.2018

Rotavirus vodeći je uzročnik akutnoga infektivnog gastroenterokolitisa kod djece, a ujedno i najčešći uzrok teške dehidracije i bolničkog liječenja. Najčešće obolijevaju dojenčad u dobi od 6 mjeseci i djeca do 5 godina života, a njime se mogu zaraziti i starija djeca i odrasli. Ovaj virus izaziva teške proljeve i povraćanje uz povišenu temperaturu.

Kada ljekaru

- Mala djeca i dojenčad obolijevaju od proljeva izazvanog rotavirusom koji je najčešći od novembra do maja, ali se, također, javlja i tokom cijele godine. Uzročnici bakterijskih proljeva su salmonelle, campylobacter jejuni, Shigelle i Ecoli. Prenosi se fekalno-oralnim i kapljičnim putem. Inkubacija traje od 12 do 24 sata. Počinje jakim povraćanjem koje traje 2-3 dana, a zatim se javlja proljev koji traje 3-5 dana i može biti praćen temperaturom, slabim apetitom i bolom u trbuhu - kaže nam pedijatrica, prim. dr. Gordana Vuković.

Ako je povraćanje uporno, dodaje, treba dijete odvesti ljekaru da ne bi došlo do dehidracije, a također, ukoliko je povraćanje stalo, a dijete ima veliki broj stolica ili su one obilne, treba otići ljekaru. Znaci dehidracije su: žeđ, suhe ispucale usne, suha usta, upale oči, hladne ruke i noge - okrajine, dijete slabo mokri (urin je gust, taman), nema suza i turgor kože je oslabljen, a, ako se radi o dojenčetu, uvučena je fontanela.


Poželjan probiotik

- Djetetu treba prvo nadoknaditi tečnost, davati čaj, razblaženi sok ili rehidracijsku tečnost, i to svakih 5 minuta po jednu kafenu kašičicu rastvora. Ako je dijete dehidrirano i zbog povraćanja ne može primiti tečnost, daje se intravenska infuzija - navela je dr. Vuković.

Poželjno je, dodaje, dati probiotike koji skraćuju trajanje proljeva za jedan dan. To je dokazano mnogim studijima, tako da ga i naši ljekari preporučuju. Probiotici se, također, daju i kod bakterijskih infekcija jer obnavljaju normalnu crijevnu floru, a potiskuju patološku.

Drugi po redu poremećaj

Proljevi su, govori dr. Vuković, u ranoj dječijoj dobi drugi po redu poremećaji, nakon respiratornih infekcija. Proljev karakterizira povećan sadržaj tečnosti u stolici i povećan broj stolica, ide s bolom u trbuhu, razdražljivošću, temperaturom i povraćanjem. Mogu biti izazvani virusima, bakterijama i drugim mikroorganizmima. Virusni proljevi su znatno češći, uzrokuju ih adeno i entero virusi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.