ZDRAVLJE

Kako se zaštititi od krpelja i kako ih ukloniti s tijela ako tamo ipak dospiju

Avaz.ba

11.5.2018

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić

Za razliku od komaraca, koji traže i love čovjeka, čovjek sam “lovi” krpelja neopreznim ponašanjem u prirodi. Krpelji žive na toplokrvnim životinjama, koje ih često „ostavljaju“ na travi ili žbunju.

Upalna reakcija

Krpelj, nakon što se rilcem zabio u kožu, sisa krv i povećava se. Za 12 do 16 sati vidi se kao crna izraslina na koži veličine zrna bibera, a onda se dalje povećava, odnosno povećava se njegov trup koji se puni ljudskom krvlju. Boja mu je crna ili tamnoljubičasta.

Neke osobe čak zamijene krpelj s mladežom i dolaze uspaničeni zbog mladeža koji je počeo svrbjeti i iznenada se povećavati. Naime, nakon dva dana po dospijevanju krpelja na kožu, javlja se upalna reakcija, jer je krpelj za kožu strano tijelo, koja se vidi kao crveni krug.

Što više boravi zariven u ljudsku kožu, sve su veće mogućnosti da bakterije i virusi, ako je krpelj njima inficiran, dospiju u krv čovjeka i izazovu oboljenja koja nimalo nisu bezazlena.

Da bi se čovjek zaštitio od ovih opasnih nametnika, mora poštovati određena pravila:


1. Gola koža ne smije doći u direktan kontakt niti s travom niti sa žbunjem. To znači da koža mora u cijelosti biti zaštićena odjećom i obućom kada se odlazi u prirodu, šumu, park, ili u baštu i travnato dvorište.

Djeca izloženija

2. Svu kožu tijela treba detaljno pregledati. Ako je krpelj dospio tek na kožu, nije ga lako uočiti jer je sitan.

3. Dobro treba pregledati glavu, naročito kod djece, jer zbog manje visine, prilikom prolaska ispod grana niskog rastinja i drveća, krpelj lakše dospijeva na dlakom obrasle dijelove glave.

I kod djece i kod odraslih dobro pregledati kožu iza uha, jer je tanka i tu se krpelj lako zakači.

Pravila kojih se trebate držati

Nemojte ležati na travi niti hodati bosih nogu kroz travu. U prirodu ne treba ići u odjeći koja je od vune ili flanela, jer se krpelj zakači na te tkanine, a onda prijeđe na kožu čovjeka. Kada krpelj dospije na kožu, on puže tražeći mekše dijelove kože koje može lakše probušiti rilcem da bi sisao krv, kojom se hrani. Nakon povratka iz prirode svu nošenu odjeću treba oprati i zračiti bar sedam dana.

Educirana osoba

Krpelj treba odstraniti osoba koja je za to educirana. Nemojte ga čupati iz kože niti premazivati alkoholom, uljem ili lakom za nokte jer se krpelj tada zgrči i ubacuje u krv bakterije i viruse kojima je inficiran u toku života na šumskim životinjama. Što više boravi zariven u ljudsku kožu, sve su veće mogućnosti da bakterije i virusi, ako je krpelj njima inficiran, dospiju u krv čovjeka i izazovu oboljenja koja nimalo nisu bezazlena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.