ZDRAVLJE

Hronični stres i dugoročna uznemirenost štetni su za memoriju

Ilustracija

Vijesti.me

16.5.2018

Hronični stres i dugoročna uznemirenost štetni su za pamćenje, potvrdili su američki naučnici. Kada smo pod velikim stresom duži vremenski period, to može dovesti čak i do upalnih procesa u mozgu, gubitka pamćenja, a povezuje se i s Alchajmerovom bolešću.

Naučnici su zaključili da su problemi s pamćenjem nakon stresne situacije direktno povezani s upalom i sistemom imuniteta, a ne oštećenjem mozga.

- U periodima krize, nadbubrežne žlijezde luče adrenalin i kortizol. Hormon stresa preusmjerava šećer u krvi ka mišićima, pa se tako smanjuje količina glukoze koja dospijeva u hipokampus - dio mozga zadužen za memoriju. Vremenom, stres smanjuje hipokampus, što je simptom koji se dovodi u vezu i s Alchajmerovom bolešću - kaže naučnica Kim Ajrin (Eireen).

Hronični, psihosocijalni stres najčešće doživljavaju vojnici, žrtve maltretiranja i zlostavljanja i ljudi imaju pretpostavljene na radnom mjestu koji ih na neki način muče, tvrde naučnici. Istraživanje je provedeno na Univerzitetu Ajova uz eksperiment na životinjama, dok naučnici tvrde da se dobiveni rezultati mogu primijeniti i na ljude, jer stres uzrokuje jednake hemijske reakcije u tijelu i jednih i drugih.

- Nesumnjivo je utvrđeno da je povišena prisutnost hormona stresa kod životinja bila povezana s manjim brojem veza između ćelija prefrontalnog korteksa, dijela mozgu ključnog za kratkoročno pamćenje. Potvrđeno je i kako su ovakve promjene bile povezane sa slabijim rezultatima na testiranjima kratkoročnog pamćenja - kaže dr. Ajrin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.