ZDRAVLJE U KUĆI

Kondilomi su posljedica HPV-a: Bradavice koje mogu praviti velike probleme

Avaz.ba

15.8.2018

Piše: Prof. dr. Kenan Drljević

Kondilomi predstavljaju seksualno prenosivu dobroćudnu bolest koja može zahvatiti cijeli donji dio genitalnog trakta žene. Budući da su spolno prenosiva bolest, kondilomi nastaju u fertilnoj dobi žene, veoma rijetko prije puberteta ili u kasnoj postmenopauzi.

Zdravstvena kultura

Kako smo još zemlja s niskim stepenom zdravstvene kulture, u kojoj se, zbog „tradicionalnog odgoja“, stvaraju tabui o seksualnom zdravlju, djevojke se u određenim sredinama teško odlučuju za stručnu pomoć zbog ove bolesti. Tako dolazi do neprestanog bujanja bradavica koje se šire po osjetljivoj sluznici vagine, klitorisa, malih usana i čmara. „Zapušteni“ kondilomi koji traju duže vrijeme i koji se stalno umnožavaju mogu i maligno alterirati.

Humani papiloma virusi (HPV) na koži i sluznici stidnice i vagine uzrokuju različita oštećenja i proliferacije sluznice koja se klasificira u tri grupe: kondilomi (condylomata acuminata), intraepitelne neoplazije (CIN) i maligne lezije (bazaloidni, kondilomatozni i verukozni tip planocelularnog karcinoma).

Nedvojben je onkogeni potencijal HPV promjena stidnice, vagine i cerviksa. U procesu maligne alteracije različitih HPV promjena stidnice, značajno je sadejstvo karcinogena, među kojima se ističe infekcija drugim virusima, lokalna trauma, pad imuniteta, genetski faktor i pušenje. Rano stupanje u seksualne odnose, nezaštićeni seksualni odnosi, promiskuitet i neodgovorno seksualno ponašanje doveli su do statistički značajnog porasta spolno prenosivih bolesti.

Danas je poznato više od 100 HPV tipova, dok se na muškim i ženskim genitalijama može detektirati oko 30 HPV tipova različitog onkološkog potencijala. Dijele se u tri grupe:

* Tipovi niskog onkogenog potencijala: 6 i 11, zatim 30, 34, 41, 42, 43, 44. Prisutni su u condyloma acuminatum, rjeđe u neoplazijama niskog malignog potencijala.

Maligni potencijal

* Tipovi umjerenog onkogenog potencijala: 31, 33, 35, 39, 51, 52, 58, 61. Prisutni su u intraepitelnim neoplazijama cerviksa, rjeđe u invazivnom karcinomu.

* Tipovi visokog onkogenog potencijala: 16 i 18, zatim 45 i 56. Prisutni su u premalignim promjenama visokog potencijala, invazivnom karcinomu i metastazama limfnih čvorova u zdjelici.


Liječenje kondiloma može biti konzervativno i hirurško. Hirurško liječenje ima prednost jer se nakon intervencije svi vidljivi odstranjeni kondilomi šalju na mikroskopsku obradu kada se isključuje njihova eventualna maligna alteracija.

Kod muškaraca

Rezervoar HPV infekcije kod muškarca je sluznica izvodnog mokraćnog kanala - mokraćovod (uretra), glans i koža penisa, skrotuma i koža koja prekriva stidnu kost. Muške genitalije su nešto otpornije na HPV infekciju, koja se kod njih rjeđe klinički manifestira, ali mogu biti stalan prijenosnik zaraze na spolnog partnera. Kondilomi se kod muškarca najčešće javljaju na koži penisa i stidne kosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.