ZAHVATI

Mastopeksijom se podižu spuštene grudi koje postaju pune i čvrste

Moguće je napraviti i povećanje u istom činu

Avaz.ba

1.2.2019

Mastopeksijom se kao estetskim zahvatom spuštene grudi podižu u normalni (viši) položaj. Zahvat se provodi kod pacijenata čije su dojke (ili mogu biti) normalne veličine, ali je koža izgubila elasticitet te su se dojke sa svog anatomskog položaja zbog nekoliko faktora (trudnoća, dojenje, gravitacija) spustile prema dolje i izgubile lijep izgled. Estetskom operacijom podizanja ženskih dojki dobivaju se čvrste i pune dojke.

- Operacija se može izvoditi u bilo kojoj životnoj dobi. Kod ovog operativnog zahvata radi se samo odstranjenje kože bez reduciranja žljezdanog tkiva. Tokom operacije može se učiniti korekcija areole bradavice (smanjivanje promjera areole) i obično je sastavni dio većine operativnih zahvata, a kod malih dojki moguće je učiniti u istom zahvatu i povećanje - kaže prof. dr. Reuf Karabeg.

Pušenje prije zahvata nije dozvoljeno 14 dana ili ga je neophodno smanjiti na 2-3 cigarete na dan.

- Operativni zahvat nije jednostavan, ali je siguran ukoliko ga provodi kvalificirani plastični hirurg. Postoji, kao i kod svakog hirurškog zahvata, mogućnost komplikacija, kao što su krvarenje, infekcija, hipertrofični ožiljak ili keloid te reakcija na anestetike. Nakon operacije ostaju ožiljci na tipičnom mjestu (u ovisnosti o tipu operativnog zahvata) koji se mogu prekriti grudnjakom ili kupaćim kostimom - kaže prof. Karabeg.

Oporavak je potpun 10 dana nakon zahvata, kada se žena može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Savjetuje se izbjegavanje dizanja predmeta iznad glave i zabranjuje se aktivno bavljenje sportom mjesec nakon operativnog zahvata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.