ZDRAVLJE U KUĆI

S bebom na godišnjem odmoru: Čime i kako zaštititi nježnu kožu

U periodu toplih dana na pregibima bebine kože, a najčešće u predjelu vrata, pazuha i prepona, mogu se pojaviti crvenilo i lagano vlaženje kože

Avaz.ba

27.8.2018

quote
<p>Za liječenje crvenila i otoka nastalih na mjestu ujeda komarca, ponesite na odmor polutečni puder koji u sebi sadrži cink i talk</p>

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić

Odlazak s bebom na odmor znači ne samo promjenu sredine u kojoj je beba do tada boravila već i određene promjene u dnevnom ritmu. To se, uglavnom, odnosi na duži period boravka u vanjskoj sredini i djelovanju faktora vanjske sredine na kožu. Zato je potrebno na odmor s bebom ponijeti neke preparate koji vam mogu zatrebati da bi pravoremeno smirili promjene na koži i olakšali i sebi i bebi odmor, bez potrebnog odlaska ljekaru.

Kontaktna površina

U periodu toplih dana na pregibima bebine kože, a najčešće u predjelu vrata, pazuha i prepona, mogu se pojaviti crvenilo i lagano vlaženje kože. Jednostavan kontakt jedne površine kože o drugu i trenje dvije površine kože izazivaju iritaciju. Koža se zacrveni i lagano vlaži. Crvena i vlažna područja podložna su infekcijama bakterijama, koje su su normalni stanovnici kože, naročito u pregibima, a nerijetko i gljivama.

U uvjetima toplijeg vremena malo duži boravak bebe u vlažnim pelenama, kontakt s fekalijama i urinom, često izaziva crvenilo kože. Crvenilo u predjelu guze rjeđe se pojavljuje otkada su u upotrebi celulozne pelene, iz jednostavnog razloga, što se češće mijenjaju. Crvenilo guze češće se javlja ukoliko su pelene od pamuka pa ih majka rjeđe mijenja.

Crvenu kožu na pregibima treba oprati vodom i dobro, ali nježno, posušiti mekanom tkaninom. Pri svakoj promjeni pelena potrebno je bebinu guzu oprati vodom i dobro posušiti mekanom tkaninom.

Ukoliko je crvenilo praćeno vlaženjem, upotrijebite losion, a ako je koža suha i samo crvena, onda upotrijebite kremu.


Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić

Ma koliko bili brižni u njezi bebe, u ljetnom periodu teško je izbjeći ujed komarca. Za liječenje crvenila i otoka nastalih na mjestu ujeda komarca, ponesite na odmor polutečni puder koji u sebi sadrži cink i talk, koji vam može napisati svaki dermatolog i antihistaminik koji se može davati i bebama.

Osim konsultacije s pedijatrom, prije odlaska na domor korisno je konsultirati i dermatologa.

Deblji sloj

Obavezno na odmor ponesite i zaštitnu kremu protiv sunca za bebu koja je starija od šest mjeseci. Za bebe do šest mjeseci nisu predviđene kreme za zaštitu od sunca, jer se u tom periodu one i ne izlažu suncu. Bebe do 12 mjeseci starosti isključivo borave kratko vrijeme u hladovini. I u toku boravka u hladovini dijelovi kože koji nisu pokriveni odjećom trebaju biti zaštićeni preparatima za zaštitu od sunca s mineralnim filterima, jer oni ne prodiru u kožu i djeluju odmah pošto su naneseni.

Sredstvo treba nanijeti na kožu u debljem sloju, posebno na nos, ušne školjke, ramena i stražnju stranu nogu i ruku jer je na tim mjestima koža tanka i vrlo osjetljiva na sunčeve zrake. Posebno treba naglasiti da zaštitnu kremu, nakon ulaska u zatvoren prostor, treba obavezno oprati vodom, kožu dobro posušiti i namazati kremom kojom inače njegujete kožu bebe.

Oprezno s antihistaminikom

Na antihistaminik dobro obratite pažnju, jer samo se preparat dimetindena može davati bebama starijim od jednog mjeseca. Preparat za oralnu upotrebu smirit će svrbež, a preparat za lokalnu primjenu na koži, u obliku gela, smirit će i svrbež i crvenilo. Ovaj preparat treba ponijeti na odmor i primijeniti ga i u slučaju iznenadne pojave alergijske reakcije, urtikarije, ma kojim uzrokom bila provocirana.

Protiv crvenila

Protiv crvenila kože, ma na kojem dijelu tijela da se pojavi, obavezno na odmor ponesite sredstvo za smirivanje svrbeža, a to je lijek koji u sebi sadrži bakr i cink sulfat, mikronizirani sukralfat i silikat, jer ti preparati, pripremljeni u vodenoj otopini, brzo smiruju obično crvenilo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.