ZDRAVLJE U KUĆI

Pogrešno je misliti da je terapija ista za sve oblike akni

Mnogi pacijenti sa aknama moraju uraditi određene pretrage, kako bi se otkrio uzrok nastanka kožnih promjena

Za čišćenje lica dobri su gelovi bez sapuna

Piše: Dr. Katarina Dujmović-Hasanbegovič

30.8.2018

Toliko toga znamo o aknama, a kada se krene sa liječenjem, pacijenti kojima one zadaje toliko muke, ali i dermatolozi, shvate koliko je važan individualan pristup svakom pacijentu, kako treba puno truda i odricanja da bi se postigao željeni učinak

Masni tip kože lica, kao i svaki drugi, ima svojih prednosti i mana. Prednost je što masna koža sporije dobija bore. No, to ne značii da joj ne treba posebna njega i kad je antiagging u pitanju.

Međutim, postoji i druga strana medalje – za masnu kožu karakteristična je pojačana funkcija žlijezda lojnica. Koža je debela, proširenih pora, sivkasto-žučkaste boje.

Teško je njegovati masnu kožu

Zbog suvišnog masnog filma na površini takva koža je sjajnog izgleda i sklona stvaranju mitesera i komedona. Problemi se javljaju u pubertetu i zadržavaju i u srednjoj dobi, a u starosti se smanjuju, pogotovo kod žena.

Ćinjenica je da ovaj tip kože sporije stari, ali je činjenica i to da ga je teže njegovati. Jer nečista koža je najčešće osjetljiva i na pogrešnu njegu reagira pojavom novih bubuljica.

Često nakon upotrebe nekih agresivnih preparata stanje kože lica bude još lošije. Agresivna sredstva za čišćenje lica i alkoholni tonici za lice kožu ekstremno isušuju, time ona postaje samo hrapava i perutava, ali se ne rješava problem bubuljica.

Za čišćenje lica dobri su gelovi bez sapuna ili pjenasta sredstva za čišćenje.

Ukoliko se pojavljuju i akne, nije dovoljna samo njega, nego je potrebna i odgovarajuća terapija.

Acne vulgaris predstavljaju čestu upalnu dermatozu koja u prvom redu pogađa mlade ljude i javlja se u doba puberteta i adolescencije, razdoblju izrazitih psihosocijalnih i tjelesnih promjena.

Javljaju se najčešće između 13. i 15. godine života, obično nešto ranije kod djevojčica nego kod dječaka. Bitnu ulogu u nastanku akni imaju nasljeđe, hormoni i bakterije. Promjene zahvaćaju kožu lica, čela, leđa, ramena i sternalne regije.

Akne kod muškaraca

Acne conglobata je najteži oblik vulgarnih akni, koji se nešto češče javlja kod muškaraca. U ovim slučajevima upalni proces smješten je dublje, tako da nastaju tvrdi i bolni čvorovi veličine lješnjaka.

Njihovim spajanjem mogu nastati veći, pločasti, tvrdi, crvenkastoplavi bolni infiltrati. Ovi infiltrati mogu omekšati pa se gnojni sadršaj prazni putem fistula. Poslije cijeljenja ostaju ružni ožiljci u obliku keloida i fistulirajuće ciste.

U zadnje vrijeme akne se sve češće vide u starijih od 25 godina, posebno u žena. Razlikujemo dva tipa postadolescentnih akni: perzistirajuće akne koje su započele u pubertetu i nastavljaju se u odrasloj dobi, i akne koje se prvi put javljaju u dobi iznad 25. godine života.

Akne koje se prvi put pojavljuju u dobi iznad 25. često nazivamo hormonalne akne, iako one mogu biti posljedica stresa, načina prehrane, lijekova ili u svojoj pozadini mogu imati fokus (žarište) upale.

Kod odraslih žena akne se najčešće javljaju na donjoj polovici lica i vrata, s pogoršanjima predmenstrualno. Često žene osjete pogoršanje akni za vrijeme menstrualnog ciklusa, a posebno se javljaju oko usta i na bradi.

Problem se ne javlja samo u pubertetu

Razlikujemo nekoliko vrsta akni, a kod hormonalnih (uzrokovane i sindromom policističnih jajnika) iznimno je važna saradnja s dermatologom i endokrinologom kako bi se postavila prava dijagnoza i prepisala prava terapija.

Iako se akne najviše povezuju sa pubertetom, važno je znati da postoje i drugi oblici akni. Acne inversa su oblik akni koje se pojavljuju na mjestima koja nisu uobičajena za nastanak akni, a to su pazuha, prepone, pubična regija i vlasište.

Akne mogu nastati i nakon uzimanja nekih lijekova, bilo da se radi o općoj ili lokalnoj primjeni. Brojni lijekovi, uključujući i vitaminske preparate, mogu izazvati tzv. akneiformne erupcije.

Lijekovi koji dokazano dovode do nastanka akneiformnih erupcija su: kortikosteroidi, fenitoin, litij, izonijazid, inhibitori epidermalnog faktora rasta, jodidi, bromidi, androgeni i brojni drugi.

Akne mogu nastati i nakon kontakta sa nekim preparatima koji sadrže komedonogene supstance kao što su neka ulja za sunčanje. Zato je važno da proizvodi za njegu kože ne sadrže komedonogene supstance što mora biti naznačeno na kutiji. A uslijed nekontroliranog izlaganja suncu mogu nastati tzv. eruptivne akne.

 Liječenje početi na vrijeme

Važno je odrediti oblik akni kao i težinu bolesti, o čemu ovisi način liječenja. U svakom slučaju, pravodobno započeto liječenje smanjuje mogućnost nastanka ožiljaka.

U terapiji se mogu primjenjivati lokalno razne kreme ili gelovi sa dodatkom antibiotika ili nekih drugih aktivnih supstanci, a kod težih oblika i opća antibiotska terapija.

Akne su kod mladih osoba jedan od češćih uzroka psihičkih problema kao što su depresija, anksioznost, smanjeno samopouzdanje, povlačenje iz društva pa je zato veoma važno što ranije započeti sa terapijom.

I ne zaboravite da terapija koju koriste vaši prijatelji ne mora biti djelotvorna i u vašem slučaju. Ponavljam: svaki slučaj akni zahtijeva individualan pristup i terapiju.

VAŽNO!

Osobe s aknama trebale bi posjetiti dermatologa, koji će na osnovi pregleda i podataka odrediti terapiju, dati upute o prehrani, eventualno preporučiti pregled ginekologa (ukoliko se sumnja na policistične jajnike, tada u terapiji ima smisla dati oralne kontraceptive).

Ukoliko u kliničkoj slici akni prevladavaju komedoni (miteseri), važan je dio terapije da lice očisti stručna osoba.

 Ishrana i stres

Uloga ishrane u slučaju akni je kontroverzna. Neke studije su pokazale povezanost između kravljeg mlijeka i povećanog rizika od akni, možda zbog hormona koji se normalno u njemu nalaze. Međutim, nema jakih dokaza da hrana bogata mastima i čokolada pogoršavaju akne.

Psihološki stres vjerovatno može pogoršati akne. U nekoliko ispitivanja studenata, težina akni se pogoršavala u vrijeme povećanog stresa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.