ORDINACIJA

Bol u vanjskoj strani gležnja česta je kod trkača

Osnovno pravilo je, ukoliko postoji bol prilikom aktivnosti, da se ona ne upražnjava

Ilustracija

"Zdravlje u kući"

11.10.2018

quote
<p><em>Nakon smanjenja otoka i bola, potrebno je krenuti s kineziterapijom, odnosno vježbama</em></p>

Tendinitis m. peroneusa predstavlja upalu tetiva istoimenih mišića koji su smješteni iza bočnog maleousa ili koštanog dijela na vanjskoj strani gležnja, a uzrokuju i otok na vanjskom gležnju.

Povećano trenje

Peronealni mišić na stražnjoj strani ima tetivu koja je smještena iza bočnog maleousa ili koštanog tijela na vanjskoj strani gležnja. Učestalo korištenje može uzrokovati da se tetiva tog mišića trlja o kost i postaje upaljena. Ova povreda karakteristična je za trkače koji trče niz padinu, kod pokreta koji uključuju pretjeranu everziju stopala, jer se prilikom tog pokreta peronealna tetiva rasteže više preko kosti te povećava trenje između tetive i kosti.

Prevelika pronacija stopala, kao i prevelika everzija stopala, uzrokovat će iritaciju tetive peroneusa.

Za početak, kod ovog sindroma prenaprezanja, potrebni su odmor i prestanak fizičke aktivnosti da bi se smanjila upala, jer bi nastavak aktivnosti onemogućio mogućnost zacjeljivanja. Moguće je koristiti aktivnosti poput plivanja ili biciklizma u cilju održavanja forme.

Osnovno pravilo je, ukoliko postoji bol prilikom aktivnosti, da se ona ne upražnjava.

Potrebno je primijeniti RICE metodu (R-rest, I-ice, C-compression, E-elevation). Raditi terapiju ledom na bolno mjesto 10 minuta dok se simptomi ne reduciraju, odnosno da bi se smanjili otok, bol i upala.

Od modaliteta fizikalne terapije se mogu primjenjivati različiti oblici elektroterapije, ultrazvuk, laser i magnetoterapija, a najbolji rezultati se postižu tekar terapijom (radiofrekventna termoterapija).


Dr. Edin Buljugić. Arhiva

Masaža tkiva

Nakon smanjenja otoka i bola potrebno je krenuti s kineziterapijom, odnosno vježbama. Istezanje (strečing) mišića potkoljenice je najvažnije pri liječenju. Napeti mišići (mm. peroneus ) uzrokovat će povećanje trenja između tetive i kosti. Postepeno istezanje mišića će pomoći u smanjenju napetosti tetive.

Također, veliki rezultati se postižu i treningom na „horizontalnoj vibracionoj platformi“ ili „suman plateu“. Dubinska masaža tkiva za peronealne mišiće može pomoći u smanjenju napetosti mišića, kao i u istezanju mišića, što zauzvrat smanjuje napetost u tetivi i, naravno, poslije svake veće aktivnosti (trčanja, fudbal, košarka), obavezno je „lediranje“ ili masaža ledom navedene regije.

Dvije vrste

M. peroneus pripada vanjskoj grupi mišića potkoljenice i sastoji se od dva mišića: m. peroneus longus i brevis.

* M. Peroneus longus - Gornji pripoj ovog mišića je na capitulum fibulae, odakle se spušta do os metatarsale I i na os cuneiforme mediale.

* M. Peroneus brevis - Njegov gornji pripoj je na lateralnoj strani fibule i silazi na dole i pripaja se na os metatarsale V.

Pokreti stopala

Oba mišića izvode pokret everzije stopala (udruženi pokret plantarne fleksije - stajanje na prstima, abdukcije - pomjeranje strukture od i ka centru tijela i pronacije stopala - okretanje stopala prema vani), dok m. peroneus longus učestvuje i u samom pokretu plantarne fleksije stopala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.