ALARMANTNO

Zbog hemikalija prepolovljena plodnost muškaraca

Mnogi faktori remete kvalitet muških spolnih ćelija: bisfenoli iz plastike, supstance iz prerađene hrane, hemija iz kozmetike i velika izloženost zagađenju saobraćaja, fabrika i teških metala

Ilustracija

Piše: "Zdravlje u kući"

7.11.2018

Muška neplodnost desetostruko je povećana zbog štetnog utjecaja teških metala, zagađenja, insekticida i sastojaka iz plastike. Na ovaj problem ukazano je nedavno, na Američkom kongresu o reproduktivnoj medicini u Denveru, na kojem je učestvovalo 10.000 stručnjaka iz cijelog svijeta.

Otkrivanje problema

Novim testovima ovaj problem može se otkriti i izliječiti terapijom, koja traje od tri mjeseca do godinu, ali ta vrsta precizne dijagnostike još nije dostupna u regionu.

Među mladim muškarcima, broj spermatozoida i njihova pokretljivost smanjeni su za 50 posto u odnosu na sedamdesete godine prošlog stoljeća. Mnogi faktori remete kvalitet muških spolnih ćelija: bisfenoli iz plastike, supstance iz prerađene hrane, hemija iz kozmetike i velika izloženost zagađenju saobraćaja, fabrika i teških metala...

Muška i ženska neplodnost sada je izjednačena. Kada nabrojanim negativnim faktorima dodamo i pušenje, gojaznost i dugotrajno sjedenje, dolazimo do dramatičnih rezultata. Problem je najizraženiji u bogatim zemljama.

Molekularni test

Kada su svi rezultati muškarca i žene dobri, a trudnoće nema, najnovijim molekularnim testovima može se utvrditi je li uzrok muške neplodnosti upravo nakupljanje štetnih materija iz okoliša.

Kliničko ispitivanje bjelančevina i aminokiselina iz sperme, uz pomoć najsavremenijih aparata, pokazuje postoji li problem u proizvodnji spermatozoida koji se ne može otkriti testovima koji danas postoje u zdravstvenim ustanovama.

Indirektni testovi

Dostupni su i takozvani indirektni testovi, kojima se mjeri nivo oštećenja određenog elementa DNK. Na taj način otkriva se funkcionalni kvalitet spermatozoida, što urolozima može indirektno otkriti da je uzrok neplodnosti višak loših materija u organizmu muškarca.

Postoje testovi na osnovu kojih se može vidjeti da li muškarac ipak ima problema, čak i kada su rezultati spermograma dobri.

Razvijene zemlje

U slučajevima smanjene proizvodnje spermatozoida, mjeri se koncentracija bjelančevina, molekule DNK i aminokiseline. U slučaju da odnos ovih supstanci nije odgovarajući, dolazi do problema s plodnošću. Međutim, zbog svoje kompleksnosti, ovakvi testovi za sada su dostupni samo malom broju pacijenata u najrazvijenijim zemljama i koštaju od 150 do 300 eura po pacijentu.

Lijekovi

U slučajevima kada se potvrdi da je muška neplodnost uzrokovana lošim faktorima, problem se liječi kombinacijom lijekova koji stimuliraju proizvodnju spermatozoida, poboljšavaju kvalitet i blokiraju negativne efekte vanjske sredine.

Spontani pobačaj

Najnoviji testovi zasnivaju se na oksido-reduktivnom procesu, kojim se mjeri nivo kisika u spermi, i difregmentacioni indeks, čiji loši rezultati pokazuju da treba sačekati s trudnoćom. Ako je povišen taj indeks kod muškarca, treba sačekati s trudnoćom dok se stanje ne stabilizira, jer se pokazalo da se u tim situacijama češće događa spontani pobačaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.