POSLJEDICE

Bolni zglobovi od rada na računaru

Nakon godina rada na računaru može se javiti mnogo problema sa zglobom i šakom, posebno desnom koja "barata" mišem

Ilustracija

"Zdravlje u kući"

20.11.2018

Sindrom karpalnog kanala je neurokompresijski sindrom koji nastaje kao posljedica pritiska na medijalni živac (lat. nervus medianus) na području karpalnog kanala.

Loš položaj

Ako radite dugo na računaru, velike su šanse da ste osjetili bolove u jednom ili oba zgloba. Nakon godina rada na računaru može se javiti mnogo problema sa zglobom i šakom, posebno desnom koja "barata" mišem. Nije to zapravo ništa čudno za današnje vrijeme, jer ovi neprirodni položaji zglobova i dlanova kada tipkamo, skrolamo ili držimo mobitel i tipkamo po njemu, uzrokuju oštećenja u tkivu, ligamentima i živcima.

Uzroci za bol u zglobu ruke mogu biti razni. U posljednje vrijeme najviše se spominje sindrom karpalnog tunela ili kanala, ali drugi razlozi mogu biti i tendinitis ili upala tetive, uganuće zgloba ruke, sindrom karpalnog tunela ili kanala, artritis, burzitis, ciste i prijelomi.

Kako biste bili sigurni koja je tačno vaša "boljka", svakako kontaktirajte ljekara, a ako ste sigurni da imate sindrom karpalnog kanala, nastavite čitati, jer ove vježbe će pomoći s bolovima, trncima i drugim neugodnostima u zglobovima ruku.

Vezivno tkivo

Karpalni kanal tvore kosti zapešća i čvrsto vezivno tkivo. Kroz taj, relativno uski kanal, iz podlaktice u šaku prolaze živac medijanus, krvne žile i tetive mišića koji pokreću prste. Tetive imaju sinovijalnu ovojnicu koja olakšava njihovo klizanje, a koja je posebno osjetljiva na dugotrajni podražaj i/ili napor.

Uzrok

Iako se uzrok sindroma ne može sa sigurnošću utvrditi, pretpostavka je da kod većine oboljelih postoji genetski naslijeđen uži karpalni kanal. Važan je faktor rizika pojačana upotreba zgloba šake, odnosno preopterećenje tetiva u karpalnom kanalu (npr. prekomjerni rad na tastaturi uzrokuje tzv. kompjutersku šaku, a čest je i kod domaćica, manuelnih radnika, dizača utega, fizioterapeuta, masera itd.).

Kod žena

Sindrom karpalnog kanala javlja se u odrasloj dobi, češće kod žena. Može se javiti na obje šake, ali su simptomi obično izraženiji na dominantnoj šaci, ovisno o tome je li oboljeli dešnjak ili ljevak. Simptomi nastaju zbog pritiska na živac medijanus, koji mogu uzrokovati svi procesi koji utječu na zadebljanje tetiva, na oticanje u području karpalnog kanala ili na njegovo suženje.

Napredovanje

Karakteristično je polako razvijanje simptoma, koje obično počinje kao prolazno trnjenje u prstima tokom noći ili ujutro, a kasnije cijeli dan. Potom se utrnulost širi na cijelu šaku, nastaje oticanje prstiju (posebno palca) i šake, poremećaj osjetljivosti, smanjivanje pokretljivosti, javljaju se bolovi te mišićna slabost i atrofija mišića.

Uznapredovana faza

Oboljelima ispadaju predmeti iz ruke, a u uznapredovanoj fazi oboljeli ne može stisnuti šaku niti hvatati sitnije predmete. Ako ste došli do te faze, obavezno zatražite ljekarsku pomoć i nemojte ignorirati svoju bol.

Prevencija

Evo šta možete uraditi kao prevenciju:

1. Koristite ergonomsku tastaturu

2. Počnite se zdravije hraniti i uzimajte vitamin B6 za dobru funkciju živaca

3. Zapešća ne naslanjati i/ili pritiskati o sto

4. Koristiti podloške za zapešća

5. Ograničiti vrijeme tipkanja

6. Raditi pauzu svakih sat (u trajanju od barem pet minuta)

7. Za vrijeme pauze redovno provoditi vježbe istezanja ručnih zglobova i mišića


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.