SAVJETI

Kako izbjeći pucanje i listanje noktiju

Nokti nisu samo ukras ruku nego i ogledalo zdravlja, a ako su u lošem stanju, to upućuje na mnoge zdravstvene probleme

Nokti nisu samo ukras ruku nego su i ogledalo zdravlja. Ilustracija

"Porodica i zdravlje"

10.12.2018

 

Ukras lijepih ruku su njegovani nokti. Pogrešno je mišljenje da se njega noktiju sastoji samo od lakiranja. Treba ih najprije pravilno manikirati, a tek na kraju lakirati. 

Ako imate problema s pucanjem, bijelim mrljama i gljivicama na noktima, zasigurno ste razmišljali i o ugradnji umjetnih noktiju. Ali, oni nisu rješenje problema, a lijepe njegovane nokkte možete imati uz pravilnu njegu i prehranu.

Svjež sjaj

Svaka žena želi izgledati lijepo i privlačno, a to nije moguće ako su nokti nekvalitetni. Pomoću nekoliko trikova moguće je imati lijepe i njegovane nokte, bez pucanja i listanja, neovisno o godišnjem dobu.

Nakon turpijanja, potrebno je četkicom brzo i lagano prijeći preko svakog nokta. Tako ćete očistiti ostatke koje ste isturpijali i nokat će imati svjež sjaj.

Ako imate hidratantnu kremu ili njegujuće eterično ulje, prijeđite preko noktiju i ostavite da djeluje nekoliko minuta. To će omekšati kožu oko nokta i tako olakšati njenu njegu. Na taj način možete sami, kod kuće, uređivati nokte bez mnogo potrošenog vremena i novca.

Bez dobre i kvalitetne turpijice ne možete dobiti savršene nokte. Kod njene upotrebe potrebno je piti na oprezu kako ne biste pretjerali i smanjili nokat, ili ga učinili neravnim.

Nakon što ste oblikovali nokat, možete ga ispolirati koristeći poseban nastavak na turpiji.

Jednom sedmično polirajte nokte kako biste poboljšali cirkulaciju. Polirajte nokte na jednoj ruci barem dvije minute, ali pazite da vam pritisak nije prejak, kako ne biste oštetili nokte.

Unos kalcija

Nokti nisu samo ukras ruku nego su i ogledalo zdravlja, a ako su u lošem stanju, to upućuje na mnoge zdravstvene probleme. Ljepota dolazi iznutra, pa je prehrana temelj zdravih i lijepih noktiju.

Kako bi vam nokti bili zdravi i lijepi, povećajte unos kalcija te kroz prehranu uzimajte dovoljno proteina i minerala koji izgrađuju nokte: sumpor, željezo, silicij, cink, esencijalne masne kiseline i vitamine: D, A i E.

Ako sumnjate da vam stanje noktiju ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem, obratite se ljekaru.

Uređivanje kožice

Prilikom uređivanja kožice na noktima pazite da je ne izrežete preduboko sa strane te da vam je potisnuta. Bolje od izrezivanja je potiskivanje s pomoću posebnih sredstava koje omekšavaju kožu i tako omogućuju pomicanje kožice.

Najprije je potrebno acetonom skinuti lak s noktiju. Nakon toga nanesite na kožicu posebno sredstvo za omekšavanje ili nokte namočite u kupku od sapuna. Kad vam kožica omekša, potisnite je štapićem.

Hrana i nokti

Ako imate neki od sljedećih simptoma, bilo bi dobro da promijenite prehranu: suhi i lomljivi nokti - manjak vitamina A; nokti savijeni prema dolje znak su manjka proteina, folne kiseline i vitamina C; vertikalne linije na noktima ukazuju na slabu probavu i apsorpciju minerala ili proteina i manjak vitamina B12 i željeza; bijele tačke na noktima pokazuju manjak kalcija i cinka.

Tamnocrvena boja indicira slab metabolizam zbog konzumacije teške, slane i masne hrane, dok žućkasti nokti ukazuju na nepravilan rad jetre.

Kako lakirati

Kao podlogu stavite bezbojni lak koji štiti nokte od listanja i pucanja, a nanos laka u boji čini jednoličnijim. Obojeni lak može se stavljati u dva sloja, jer će drugi sloj pojačati trajnost nanosa, kao i boju i sjaj. Svaki sloj laka mora se osušiti prije nego što se nanosi novi. Nemojte skidati i ponovno nanositi lak za nokte više od jednom ili dva puta sedmično, jer će to nokte isušiti.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje odličan je antioksidans pa štiti nokte od utjecaja slobodnih radikala. Kokosovo ulje odlično je u antibakterijske svrhe i ima protugljivično djelovanje. Umasirajte toplo kokosovo ulje u nokte i zanoktice sve dok se ne apsorbiraju. Tu je i jabukovo sirće, koje je odlično za jačanje noktiju, omekšavanje zanoktica i pomaže da nokti brže rastu. U čašu vode dodajte kašiku sirćeta i umočite nokte na nekoliko minuta.

Žumance i med

Žumance sadrži dosta vitamina A i masne kiseline koje su odlične za jačanje slabih, tankih i lomljivih noktiju, ali je dobro i kod omekšavanja i njege zanoktica. Kako biste još više poboljšali efekt, žumancetu treba dodati malo meda koji ima antigljivično djelovanje. Pomiješajte jedno žumance s pola kašičice toplog meda, nanesite na nokte i za 15 minuta isperite.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.