ZDRAVLJE

Zaboravite opravdanja: Uz ove trikove, postanite fit čak iako stvarno ne volite vježbati

Šetajte minimalno pola sata ili intenzivno čistite kuću

Pratite ove trikove za bolje zdravlje i ljepši izgled. Ilustracija

Avaz.ba

23.1.2019

Ako biste radili bilo šta osim vježbanja, onda ovo je tekst za vas.

Također, ako redovno odgađate početak vježbanja zbog pretoplog ili prehladnog vremena, zato što su vam omiljene tajice u pranju ili jer je vani mećava, a ustvari pada tek nekoliko pahuljica snijega, nisu sve nade izgubljene... Još se možete dovesti u formu.

Prošetajte svakih pola sata

Istraživanja su pokazala da je predugo sjedenje povezano s rizikom od preuranjene smrti, a stručnjaci ističu da bi bilo idealno prošetati barem svakih pola sata.

Osim ovih drastičnih rezultata prekomjernog sjedenja, ono je povezano i s nedostatkom kondicije, bolovima u kičmi, kao i lošom cirkulacijom.

Šetajte minimalno pola sata ili intenzivno čistite kuću

Ne, blistav dom vam sigurno neće osigurati vitku liniju, ali intenzivno čišćenje vam može pomoći da ostanete u kondiciji. Šta to tačno znači? Umjesto da potrošite pola dana na sređivanje dnevnog boravka i kupaonice, odradite to što je moguće brže. Zadajući sebi što brži tempo, osigurat ćete aktivaciju brojnih mišića.

No, ako vam je draži boravak na svježem zraku, već i samo pola sata šetnje imat će pozitivan utjecaj na vašu psihu, zdravlje, ali i kondiciju.

Vježbajte dok gledate omiljenu seriju

Čak i ako je gledate udobno smješteni na kauču, uvijek možete uključiti neke od fora vježbi za noge koje ćete lako pronaći na YouTube ili Instagram profilima brojnih fitness trenera.

Ako nemate dovoljno koncentracije, vježbe možete izvoditi i tokom reklama.

Isključite se iz virtuelnog svijeta

Preporučljivo je barem sat prije spavanja isključiti mobitel, laptop i ostala čuda tehnologije koja vam odvlače pažnju i drže vas duže budnima. Naime, takav raniji odlazak na spavanje vrlo brzo će rezultirati povećanjem energije, a potom vjerovatno i motivacijom za vježbanje za koje ste inače preumorni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.