NAŠA TEMA

Redovan pregled i otkrivanje na vrijeme spasit će vam život

Od ključne je važnosti Papa-test, koji otkriva postoje li kod žene, iako nema ozbiljnijih simptoma, naznake bolesti <195> Kod nas, tek svaka peta žena odlazi na redovne ginekološke preglede, upozorava dr. Pavlović

Promjene se često ne manifestiraju jačim simptomima. Ilustracija

Piše: Zijada KARIĆ

24.1.2019

Karcinom grlića maternice drugi je najčešći karcinom kod žena, sa oko pola miliona novih slučajeva godišnje. Iako je izlječiv u ranoj fazi, u svijetu svake godine više od 230 hiljada žena umire od ovog oboljenja. Rak nastaje na donjem dijelu maternice, koji je okrenut prema vagini, a bolest počinje kada se neke ćelije grlića promijene i počnu se nekontrolirano umnožavati. 

Iako BiH nema registar o malignim bolestima, prema nekim podacima, godišnje u našoj zemlji oboli više od 250 žena.

Uspjeh liječenja

Povodom sedmice prevencije raka grlića maternice, koja se krajem januara obilježava širom Evrope, specijalista ginekologije i akušerstva, onkolog dr. Željko Pavlović iz Naše klinike u Istočnom Sarajevu upozorava da je glavni problem što tek svaka peta žena odlazi na redovne ginekološke preglede na kojima se mogu otkriti promjene na grliću maternice prije nego što one poprime maligni znak.

- Mada se u najvećem broju slučajeva tumor na maternici javlja od 40. do 45. godine, rizik postoji i kod žena mlađih od 30 godina. Kod nas je zabrinjavajuće da se i dalje veliki procenat karcinoma grlića maternice dijagnosticira u uznapredovalom stadiju. Međutim, ako se redovno ide na preglede, postoji šansa za ozdravljenje. Uspjeh liječenja ovisi o stadiju bolesti, histopatološkom nalazu, histološkom gradusu, zahvaćenosti regionalnih limfnih čvorova, starosti žene, terapijskom modalitetu i imunobiološkim potencijalima žene – pojašnjava dr. Pavlović.

Promjene na grliću maternice često se ne manifestiraju ozbiljnijim simptomima, sve dok ne poprime maligni znak, a na bolest može ukazivati krvarenje između mensturalnih ciklusa, nakon spolnog odnosa ili menopauze, kao i vaginalni iscjedak neugodnog mirisa. Međutim, prvi ozbiljni simptomi obično se javljaju kad se rak proširi na mjehur, crijeva, pluća ili jetru.

- Ukoliko je bolest uznapredovala, simptomi mogu uključivati bol u leđima, nogama i predjelu zdjelice, otekle noge, umor, gubitak apetita i tjelesne težine. Simptomi čak i tada mogu zavarati i navesti na pomisao da je riječ o nekom drugom oboljenju pa je precizna dijagnostika vrlo važna. Tokom pregleda važan je Papa-test koji otkriva da li kod žene, iako nema kliničkih manifestacija bolesti, postoje naznake raka grlića maternice ili ne – navodi dr. Pavlović.

Cilj primjene Papa-testa je kod žena koje nemaju nikakve simptome niti okom vidljive promjene otkriti lezije koje prethode nastanku raka grlića maternice te ih pravovremeno liječiti kako se zloćudna bolest ne bi razvila.


Dr. Pavlović: Rizik postoji i kod mlađih žena. Arhiv

Papa-test, također, omogućava otkrivanje bolesti na samom početku, kada je moguće potpuno izlječenje. Rane pretkancerozne promjene mogu se liječiti lako, uklanjanjem abnormalne ćelije laserom, zamrzavanjem, uređajem za spaljivanje ili hirurškom operacijom, dok je u naprednim slučajevima hirurško uklanjanje maternice za neke žene optimalno rješenje.

Zračenje i hemoterapija

- U naprednoj fazi raka način liječenja ovisi o dobi pacijentice i općem zdravstvenom stanju. Ako je invazivni karcinom mali i ograničen na maternicu, onda se grlić maternice, gornje vagine i neka okolna tkiva u zdjelici uklanjaju. Jajnici se mogu ukloniti, ovisno o dobi pacijentice. Ako se tumor proširio na druge dijelove tijela, nekim ženama se kao oblik liječenja nakon operacije daje radioterapija. Rak u naprednim fazama je rizik za opće zdravstveno stanje pa pacijentica može biti podvrgnuta kombinaciji zračenja i hemoterapije – govori dr. Pavlović.

Prevencija karcinoma grlića maternice može biti primarna, tj. prevencija infekcije HPV-om kroz edukaciju adolescenata za odgovorno seksualno ponašanje, razvoj djelotvorne vakcine i djelotvornog vaginalnog mikrobicida.

Sekundarna prevencija je dobro organizirani skrining.

Američko udruženje za rak (ASC) i mnoge druge organizacije preporučuju Papa-test jednom godišnje od početka seksualnog života, ili od 18 godine, i kontinuirano, prema dogovoru ljekara i pacijentice, nakon tri ili više urednih godišnjih testova.

Biopsija za konačnu dijagnozu

Konačna dijagnoza bilo koje maligne ili sumnjive promjene grlića maternice, kaže dr. Pavlović, treba biti načinjena biopsijom. Ukoliko postoji velika lezija grlića maternice, neophodno je uraditi multiple biopsije da bi se dobila adekvatna dijagnoza.

Histološki nalaz, nakon biopsije ili dijagnostičke konizacije, sadrži podatke koji ukazuju na stepen displastičnih promjena. Displazije/intraepitelne cervikalne neoplazije podrazumijevaju čitav spektar promjena različitog stepena, od promjena blagog stepena do invazivnog karcinoma.

Od CIN-a I do CIN-a III

Praćenje pacijentica sa citološki dijagnosticiranim displazijama tokom nekoliko

godina pokazalo je da je srednje vrijeme potrebno da bi se od displazije lakog

stepena razvio karcinom bilo 58 mjeseci, a da bi od CIN II nastao CIN III

potrebna su 24 mjeseca. Prekancerozu treba posmatrati tako da će neliječena vrlo vjerovatno prijeći u teži stepen bolesti. Važno ju je otkriti u što ranijoj fazi i tada je moguće konzervativnije liječenje, kao i bolja ukupna prognoza.

quote
<p>Rane pretkancerozne promjene mogu se liječiti lako, uklanjanjem abnormalne ćelije laserom, zamrzavanjem, uređajem za spaljivanje ili hirurškom operacijom </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.