KOZMETIKA

Promijenjena boja i miris znaci su za uzbunu

Najdugovečnija su sredstva za kosu, a naročito povedite računa o onima koja se nanose u predjelu očiju. Proizvodi kojima je istekao rok mogu prouzročiti brojne nevolje

Većina proizvoda za njegu kože upotrebljiva su oko dvije do najduže tri godine. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

19.2.2019

Mnoge studije su pokazale da kozmetički proizvodi kojima je istekao rok trajanja sadrže razne vrste bakterija, mogu prouzročiti iritacije kože, infekcije, nastanak akni, alergijske reakcije, svrab...  

Zbog toga je važno pregledati vaše kupatilske ormariće i pobacati šminku, mlijeka, kreme i ostala sredstva za njegu i ljepotu koja u njima predugo stoje.

Većina proizvoda za njegu kože upotrebljiva su oko dvije do najduže tri godine. Oni koji sadrže boju imaju kraći životni vijek (1,5 godina).

Na pakovanju sredstava za sunčanje sa zaštitnim faktorom obično piše do kada su upotrebljiva. Pridržavajte se toga, jer kompanije ne garantiraju da će proizvod poslije tog datuma štititi kožu od sunca.

Kreme i maske

Sredstva za samopotamnjivanje traju 6-9 mjeseci. Poslije tog perioda moguće je da im se boja promijeni i njihov sastojak DHA ne djeluje kako treba, zbog čega efekti ovih sredstava traju kraće ili ten bude svjetliji nego na početku korišćenja.

Maske za lice, ukoliko su dobro zaštićene u teglicama, upotrebljive su 18 mjeseci. Kada se počnu sušiti, vrijeme je da im kažete zbogom.

Sredstva koja se koriste za vlažnost kože lica, ako su u teglici, traju 6-9 mjeseci. Poslije tog perioda mogu izazvati iritaciju.

Kreme za tretiranje bubuljica nemojte koristiti duže od godinu dana. Poslije ovog roka nisu djelotvorne, a i rizikujete izlaganje kože lica bakterijama.

 Šminka i lak zanokte

Podloge i kremasta rumenila i sjenke: Traju 6-8 mjeseci. Da su opasne za upotrebu, primijetit ćete po promjeni teksture.

Puder u kamenu, rumenilo ili bronzer: Upotrebljivi su oko 18 mjeseci. Ugledate li na njima čudne naslage na vrhu, vrijeme je da ih bacite.

Tečni proizvodi za oči: Koristite ih najduže tri mjeseca. Sa tretiranjem osjetljivog područja oko očiju budite oprezni. Posljednje što vam treba je infekcija.

Ajlajner: Tečni traje do 12 mjeseci. Maskara: 6-9 mjeseci.

Olovke za usne i oči: Ako ih čuvate svježe naoštrene, traju dvije godine.

Ruževi: Rok trajanja je dvije godine, ukoliko ne promijene miris. Isto važi i za sjaj za usne.

Lakovi i pribor za nokte: Najduže dvije godine, pod uslovom da se pridržavate pravila čuvanja. Već poslije devet mjeseci boja se može početi mijenjati, a i većina lakova se zgusne.

Pribor je naročito osjetljiv. Ako je prljav, rizikujete bakterijske ili gljivične infekcije.

Proizvodi za kosu: Kako mnogi sadrže alkohol, ne morate se mnogo brinuti o roku trajanja. Ipak, osjetite li čudan miris, bacite ih.

 Savjeti plus

1. Prije nanošenja šminke ili bilo kojeg sredstva za njegu kože, dobro operite ruke. To će spriječiti razvoj bakterija u proizvodima.

2. Kad god možete, kupujte proizvode u manjim teglicama (nanosite ih špatulicom a ne prstima) ili one sa pumpicom jer u njih bakterije teže prodiru.

3. Redovno čistite četkice i spužve, barem jednom nedjeljno.

4. Pakovanja čuvajte na hladnom i suhom mjestu. Ne izlažite ih sunčevoj svetlosti. Bacite ih ako imaju čudan miris, drugačiju teksturu ili ako im se boja dramatično promeijni.

5. Naročito vodite računa o sredstvima na bazi glikola, jer ako se on pokvari rizikujete crvenu i iritiranu kožu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.