ORDINACIJA

Dentalna fotografija saveznik dobrog plana liječenja

Uz dobru fotografiju i pravilno fokusiranje i zumiranje na karakteristična mjesta, pacijent za kratko vrijeme može dobiti potpunu informaciju o svom oralnom stanju i donijeti ispravnu odluku o prihvatanju predložene terapije

Pacijent može, uz dobre fotografije, steći uvid u stanje svoje usne šupljine. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

20.2.2019

Još od razvitka kolor-fotografije 50-ih godina prošlog stoljeća, fotografija je zauzela značajno mjesto u svakodnevnoj stomatološkoj praksi. Intraoralne i ekstraoralne fotografije danas predstavljaju neizostavan dio brojnih dijagnostičkih procedura, planiranja terapije, vizuelne rekonstrukcije toka liječenja, kao i nezamjenjiv dio medicinske dokumentacije. 

Želje i očekivanja

Planiranje i izbor terapijskog postupka jedna je od najvažnijih faza za uspjeh liječenja, posebno ako je riječ o kombiniranim i multidisciplinarnim terapijskim zahvatima. Analiza „početnog stanja“, profilne i an face fotografije dio je standardne procedure u planiranju ortodontske terapije, ali sve češće predstavljaju i obavezni segment protetske ili konzervativne restaurativne procedure.

Nema plana liječenja gdje dentalna fotografija nije koristan saveznik i izuzetna pomoć. Ako je dobar plan pola uspješne terapije, onda je početna dentalna fotografija obavezni dio svakog ozbiljnog plana.

Komunikacija s pacijentom predstavlja logičan nastavak planiranja terapije. Pacijenti često imaju površno shvatanje i poznavanje problema koji postoje u njihovoj usnoj šupljini. Oni dolaze sa svojim željama i očekivanjima ili, suprotno tome, nemaju jasan stav šta tačno treba uraditi i kako da se terapija provede.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiv

Kao što stara izreka govori: „Slika vrijedi hiljadu riječi“, uz nekoliko dobrih fotografija, pacijent može steći uvid u dijelove retromolarne regije, gornjih bočnih zuba i druge slabo vidljive dijelove usne šupljine. Na ovaj način pacijentu će se omogućiti da sagleda problem onako kako ga vidi stomatolog i uštedjet će se stomatologu mnogo vremena, koje bi inače proveo objašnjavajući i opisujući problem.

Potpuna informacija

Uz dobru fotografiju i pravilno fokusiranje i zumiranje na karakteristična mjesta, pacijent za kratko vrijeme može dobiti potpunu informaciju o svom oralnom stanju i donijeti ispravnu odluku o prihvatanju predložene terapije.

Kolegijalna komunikacija i konsultacija sve češće je potreba ne samo za mlađe kolege već i za iskusne kliničare. Sredstva masovne komunikacije omogućavaju lak i brz prijenos informacija, tako da slanje digitalnih verzija radiograma i fotografija, uz klinički opis, ubrzava proces postavljanja tačne dijagnoze i pravilne indikacije za mnoge kliničke situacije.

Komunikacija s tehničarima, uz pomoć dentalne fotografije, značajno je olakšana i kada se planiraju radovi ili prenose informacije važne za dentalnu nadoknadu, kao što su boja, veličina, oblik ili određene specifičnosti koje protetskom radu daju neophodnu individualnu karakterizaciju.

Izbjeći greške i komplikacije

Dokumentiranje toka terapije važan je dio medicinske dokumentacije koja je posebno značajna kod dugotrajnih stomatoloških rehabilitacija. Tada je lako zaboraviti koliko je teška situacija bila na početku i kako je tekao sam tok terapije.

Ovakva primjena fotografije naročito je bitna kod kompleksnih protetskih i ortodontskih radova, gdje je progresivno praćenje napretka terapije izrazito važno kako bi se izbjegle eventualne greške i neželjene komplikacije ili da se iskoriste u pojedinim fazama kada je potrebno podstaći motivaciju pacijenta da nastavi s terapijom do kraja.

Korisna razmjena informacija

Fotografija obogaćuje, olakšava i unapređuje svakodnevni klinički rad u stomatološkoj praksi na različite načine. Bez dobre fotografije, nemoguće je dokumentirati rezultate naučnih i stručnih publikacija, rezultate kliničkih istraživanja ili pripremati tutorijale različitih kliničkih postupaka. Kvalitetna fotografija ključ je dobre i korisne razmjene informacija i iskustava kroz programe kontinuirane medicinske edukacije.

quote
<p>Na ovaj način pacijentu će se omogućiti sagledavanje problema onako kako ga vidi stomatolog </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.