ZDRAVO

Uklonite umor: Osam proizvoda koji podižu energiju

Poboljšajte pažnju i koncentraciju

Bogata fruktozom, važan izvor energije za mozak i tijelo. Ilustracija

Avaz.ba

21.2.2019

Bilo bi lijepo znati sve moguće načine da se razveselimo - a istovremeno ne štetimo našem zdravlju. 

Evo nekih korisnih grickalica (bez kofeina) koje će vam pomoći da poboljšate pažnju i koncentraciju - i da živite sigurno do večeri kada možete pasti na krevet.

Avokado

Pored prijatnog, nenametljivog ukusa, također daje energiju. Sadrži mnogo omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje pomažu u poboljšanju cirkulacije krvi i smanjenju nivoa holesterola. Bogat je i proteinima.

Kupus

Bogat je vitaminima i mineralima koji su dobri za mozak. Ljudi se zbog niskog nivoa željeza mogu osjećati umorno, a kupus je odličan izvor.

Jabuka

Bogata fruktozom, važan izvor energije za mozak i tijelo. Osim toga, dobro zadovoljava glad.

Zrna pšenice

Zrna pšenice su savršena grickalica i tijelo najlakše iz njih iskoristi vitamine B, C i folnu kiselinu, zahvaljujući čemu se osejćate manje pospano.

Orasi

Jedna od najboljih opcija za osvježenje od umora i gladi. Posebno je važan koncentrat svih važnih makronutrienata: proteina, masti i ugljikohidrata. 

Borovnice

Ne samo da su prijatnog ukusa već daje energiju i poboljšava dotok krvi u mozak.

Matcha

Ovo nije samo trend, već i odličan način za povećanje nivoa energije. Sadrži sve važne minerale, antioksidante i aminokiseline. Za razliku od kafe, sadržaj kofeina je minimalan, a u kombinaciji sa l-teanom ima magično dejstvo na tijelo, povećavajući pažnju i koncentraciju.

Gorka čokolada

Bogata je teobrominom, prirodnim stimulansom. Osim toga, tamna čokolada doprinosi proizvodnji serotonina. Što je manje šećera, to bolje!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.