KORISNO

Pilinzi i kreme vraćaju mekoću stopalima

Najjednostavnije je otići pedikiru i prepustiti se vještim rukama stručnjaka

Možete i sami napraviti kremu za njegu peta. Ilustracija

Zdravlje u kući

12.12.2019

Najjednostavnije je otići pedikiru i prepustiti se vještim rukama stručnjaka. Ali evo nekoliko savjeta kako ćete na prirodan način sami pomoći svojim stopalima.  

Savjet je - što češće radite piling i hidrataciju peta, u početku bar dvaput nedjeljno. Ne oduzima mnogo vremena, ne košta previše i efikasno je.

Piling jabukovim sirćetom

Potopite noge u kupku od mlake vode i nekoliko kašika jabukovog sirćeta (djeluje jako antibakterijski, skida izumrle ćelije sa kože i daje mekoću). Poslije pola sata blago isturpijajte najsuhlje dijelove stopala.

Operite zatim noge kako bi se uklonio miris sirćeta, nanasite hidrantnu kremu na stopala i blago ih izmasirajte za bolju cirkulaciju. Ujutru će vam pete biti mekane i nježne.

Metoda sa limunom

Problem grubih i zadebljalih stopala može biti riješen uz pomoć limuna, što može biti bolje od bilo koje kreme. Prepolovite limun, iscijedite, a zatim u koru stavite pete, obujte čarape i ostavite da djeluje najmanje pola sata (može i duže).

Kada skinete čarape vidjet ćete da je koža meka. Višak mrtvih ćelija odstranite lagano pomoću kamena za pete ili turpije. Zatim na stopala nanesite kremu ili ulje za njegu tijela.

Kafa i ulje

Talog kafe je odlično sredstvo za hidrataciju kože na petama. Pomiješajte 50 g soca od kafe sa kašičicom bilo kog ulja, uradite piling kružnim pokretima, otprilike desetak minuta, a zatim isperite stopala toplom vodom. Ovaj tretman se preporučuje jednom nedjeljno.

Jednostavna krema

Možete i sami napraviti kremu za njegu peta. Kupite u apoteci 20 g masti nevena i vitamin A (10 g) u ampuli ili AD kapi. Sve što treba uraditi jeste - u manjoj posudi pomiješati nevenovu mast i vitamin A.

Kremu stavite u staklenu teglicu i čuvajte u frižideru. Svake večeri pred spavanje na čiste pete nanesite kremu, a zatim obujte pamučne čarape. To radite svakodnevno dvije nedjelje ako su vam stopala zapuštena, a zatim možete dvaput nedjeljno. Pete će vam poslije ovog tretmana biti glatke, nežne i elastične.

Glicerin i alkohol

Pomiješajte glicerin i alkohol u odnosu 1:1. Utrljavajte mješavinu na grubu kožu ujutru i uveče i poslije nekoliko dana vidjet ćete nevjerovatan efekat. Vaše pete bit će roza boje, a nokti sjajni.

Ovo sredstvo je jeftinije i djelotvornije od drugih preparata i možete ga koristiti za njegu laktova, grube i ispucal

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.