SAVJETI

Dr. Sarić za "Avaz": Jedite kiseli kupus, jer je on najbolji probiotik

U vrijeme gripe, potrebno je izbjegavati jesti slatko, piti mnogo sokova i, također, možda je malo čudno, ali ne jesti previše voća

Piti tople, ali blage napitke. Ilustracija

Piše: Z. Karić / Avaz.ba

17.1.2020

Gripa se javlja sezonski, tokom zimskih dana, i obično započinje iznenada. Javljaju se jaki bolovi u mišićima i zglobovima, groznica, visoka tjelesna temperatura, suhi kašalj, bolovi iza očiju i glavobolja. Virus gripe odlično se prilagodio širenju među ljudima, što ovo oboljenje čini izuzetno zaraznom bolesti koja se lako prenosi kihanjem i kašljanjem.

Virus možete prenijeti drugima i prije pojave prvih simptoma te pet dana nakon ozdravljenja. Neki ljudi mogu biti inficirani i bez razvoja simptoma širiti virus. Zbog toga nije dovoljno da samo prepoznamo njene znakove nego da je znamo liječiti i zaštititi se od nje. Kao je za Avaz.ba rekla dr. sci. med. prim. Sabina Sarić, potrebno je pridržavati se nekih najvažnijih faktora kako bi se spriječila zaraza virusom gripe, ali i sva ostala ovosezonska infektivna oboljenja, koja nas vrebaju iza svakog ugla.



Dr. Sarić: Provesti što više vremena na planinama. Avaz

- Važno je ojačati imunitet kako bi se izbjegla zaraza. Potrebno je u vrijeme gripe izbjegavati jesti slatko, piti mnogo sokova i, također, možda je malo čudno, ali ne jesti previše voća. Kako bi se organizam odbranio od zaraze, savjetujem da se piju topli, ali blagi napici, ovi naši najobičniji domaći čajevi, te se bazirati na namirnice koje poboljšavaju našu mikrofloru. Znači, kiseli kupus, jer je on najbolji probiotik – kaže dr. Sarić.

Dodaje i da treba jesti kuhanu hranu, termički više obrađenu i laganiju. Naravno, ističe, niko ne kaže da se ne treba jesti meso ili mlijeko i mliječni proizvodi, ali to treba biti u nekim optimalnim, povoljnim omjerima.

- Ne uzimati fabrički procesuiranu hranu, koja zakiseljuje naš organizam i smanjuje naše odbrambene sposobnosti. U svakom slučaju, trudite se, ako je moguće, provesti što više vremena na planinama, prohodati, provesti tamo nekoliko sati, jer tako inhalirate pluća, što pomaže i poboljšava vaše odbrambene sposobnosti – navela je dr. Sarić.


Mjere prevencije

Nemojte zaboraviti ni druge mjere koje možete poduzeti u sprečavanju širenja virusa a to su redovno perite ruke sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi, prekrijte usta i nos maramicom ili rukavom dok kišete ili kašljete, izbjegavajte bliski kontakt s osobama oboljelim od gripe, iako vam je posao važan, ostanite kod kuće ako ste bolesni i Ne izlažite druge virusu. Preležite gripu i oporavite se.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.