SAVJETI

Koliko određene namirnice mogu stajati u frižideru

Stručnjaci upozoravaju da i najotpornija hrana u frižideru ne može da stoji duže od tri do četiri dana

Najbolje je hranu zamrznuti u manjim zdjelama. Ilustracija

Avaz.ba

5.5.2020

Prilikom spremanja obilnih ručkova i večera uvijek ostane višak hrane, koji ekonomične domaćice ne bacaju, već pakuju u frižider. A da li to čine na valjan način? Koliko određene namirnice mogu da stoje u frižideru?


Slobodan prostor

Stručnjaci upozoravaju da i najotpornija hrana u frižideru ne može da stoji duže od tri do četiri dana, jer u njoj mogu da se razviju bakterije i dovedu do trovanja. Zato je najbolje, ukoliko hrane ima previše, da se ona zamrzne u manjim zdjelama.

Ako je, ipak, ostavljate u frižider, treba napraviti slobodan prostor između posudica da zrak može normalno da cirkulira. Bilo bi dobro i da na posudicama napišete datum kada ste ih stavili u frižider. Hranu treba ostaviti ohlađenu u roku od dva sata nakon kuhanja. Važno je da što kraće vrijeme provede na temperaturi od četiri do 60 stepeni, koja je pogodna za razvoj bakterija.

Drže se ograničeno u frižideru. Ilustracija

I najčešće upotrebljavane namirnice drže se ograničeno u frižideru. Dan do dva može da stoji svježe mljeveno meso, svježa piletina i svježa riba. Istom tretmanu podliježu sirove školjke, lignje i rakovi, kao i iznutrice, svježe sirove kobasice i spremljeni sosovi.

Od tri do četiri dana može da opstane sirovo crveno meso kao i kuhano meso i riba. U istom vremenskom roku upotrebljive su i hrenovke nakon otvaranja ambalaže, kao i pečena pica.

Pet dana

Pet dana u frižideru mogu da stoje odresci u pravilno pripremljenoj marinadi, svježa jaja od tri do čak pet sedmica, a tvrdo kuhana sedam dana. Kupljena majoneza, nakon otvaranja, upotrebljiva je dva mjeseca, a otvoreni tvrdi masni sir od tri do četiri sedmice. Meki sir, poput fete, treba iskoristiti u roku od sedam dana, a otvoreni jogurt najduže za dvije sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.