NOVA ISTRAŽIVANJA

Rješenje za dugotrajno sjedenje: Na koliko bi trebalo da ustajemo

Istraživači su izvijestili da je 5 minuta hodanja svakih 30 minuta dalo najbolje rezultate

Ljekari savjetuju odraslima da se više kreću i manje sjede. Printscreen

E. A.

29.1.2023

Nova studija sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku izvještava da samo 5 minuta hodanja na svakih pola sata može ublažiti neke od najštetnijih efekata dugog sjedenja.

Postoji mnogo istraživanja koja zaključuju da je produženo sjedenje, poput onog u kancelariji, može da bude loše zdravlje, čak i za one koji redovno vježbaju.

Ljekari savjetuju odraslima da se više kreću i manje sjede. Postavlja se pitanje kako ublažiti sve to sjedenje.

Istraživači su izvijestili da je 5 minuta hodanja svakih 30 minuta dalo najbolje rezultate. To je bila jedina količina koja je značajno snizila i šećer u krvi i krvni pritisak. 

Pravljenje pauzi

Režim hodanja je dramatično uticao na to kako su učesnici reagovali na velike obroke, smanjujući skokove šećera u krvi za 58% u poređenju sa cjelodnevnim sjedenjem. 

Pravljenje pauze za šetnju svakih 30 minuta u trajanju od jednog minuta takođe je donijelo skromne koristi za nivo šećera u krvi tokom dana. Šetnja svakih 60 minuta, bilo 1 minut ili 5 minuta, nije donijela nikakvu korist, prenosi b92.

Prednosti hodanja tokom dana

Stručnjaci kažu da se čak i male količine aktivnosti tokom radnog dana važe.

- Ova studija pokazuje da čak i mala poboljšanja fizičke aktivnosti mogu uticati na šećer u krvi i krvni pritisak. Zapamtite da male promjene urađene godinama mogu imati trajan uticaj na zdravlje - rekao je dr Iu-Ming N.

Dodaje i to da možda ne izgleda mnogo hodati pet minuta svakog sata rada za stolom, ali da se ovo može dodati tokom radnog dana. 

- Na primjer, u osam sati rada, ovo iznosi 40 minuta fizičke aktivnosti. Dodajte šetnju od 15 minuta tokom pauze za ručak, i odjednom ćete imati skoro sat vremena dodatne fizičke aktivnosti svakog radnog dana - kazao je dr Iu-Ming N.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.