NJEGUJTE GA

Pet trikova koji podmlađuju dio tijela koji najbrže stari

Istraživanja su pokazala da je vrat dio tijela koji najbrže stari

Njegujte vrat. Printscreen

M. Z.

2.2.2023

Istraživanja su pokazala da je vrat dio tijela koji najbrže stari. S obzirom na to da ''proživljava'' iste probleme kao koža lica i ostatak tijela, ali ne dobiva odgovarajuću njegu, vrat je često puta najiskreniji pokazatelj koliko imamo godina i kako se brinemo za sebe. Evo što možemo učiniti da usporimo sat

Dobro se oznojite

Vježbanje pomaže u podmlađivanju, tvrdi novo istraživanje sa Univerziteta McMaster u Kanadi. Naučnici su proučavali uzorke kože studenata prije početka vježbanja i nakon tri mjeseca umjerenog vježbačkog režima koji je uključivao posjet teretani dva puta sedmično.

Uzorci kože nakon vježbanja pokazali su da su deblji i elastičniji od onih ''neaktivnih''. Istraživači vjeruju da se dobar dio razloga krije u znojenju, kroz koje tijelo izlučuje toksine.

Obnovite stanice kože vrata, a za večeru jedite hranu bogatu omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, kao što je tuna, salata začinjena lanenim uljem ili avokado.

Vitaminizirajte se

Vitamin C podmlađuje kožu, pa ga je poželjno jesti u propisanim količinama, ali se i njime mazati. On je sastavni dio anti-age krema, ali i preparata za zaštitu od sunčevog zračenja jer smanjuje štetu od pretjeranog izlaganja suncu i potiče obnavljanje stanica.

Dermatolozi savjetuju da ujutro namažete predio vrata kremom s vitaminom C koja se lako upija i stimulira proizvodnju kolagena kako biste podmladili dio tijela koji najbrže stari.

Večerajte omega 3 masne kiseline

Omega 3 i omega 6 masne kiseline su neophodni alat u prirodnoj proizvodnji kolagena, a najbolje vrijeme da ih konzumirate je – večer.

- Dok spavate vaše tijelo obnavlja stanice kože od svih hemijskih ili fizičkih oštećenja - kaže američka dermatologinja Beatris Molina (Beatriz) te dodaje ''ako jedete omega nakon 18 sati, razgradit će do trenutka kada idete spavati, a tijelo će ih iskoristiti za obnovu kože''.

Za večeru zato odaberite namirnice bogate ovim tvarima – jedite avokado, svježu tunu i losos, ili salatu začinjenu lanenim uljem.

Radite redovne pilinge

Ako ne radite redovne pilinge, koža izgleda umornije i sivije. Ovo pravilo vrijedi i za predio vrata, kojeg često puta zanemarujemo u svojim beauty rutinama.

Na tržištu možete nabaviti specijalizirane proizvode za vrat, no svakako možete iskoristiti postojeće pilinge za lice, ili ih napraviti u vlastitom domu od prirodnih namirnica poput maslinovog ulja i smeđeg šećera.

Nanesite retinol

Nakon pilinga pore kože se otvaraju i bolje upijaju. Upravo zato, ne zaboravite nahraniti kremom ovaj dio tijela. Za podmlađivanje kože posebno će vam pomoći preparat s retinolom. On smanjuje sitne borice, ubrzava obnavljanje kože i potiče proizvodnju kolagena.

No retinol ne djeluje dobro u kombinaciji sa suncem, pa je kreme s ovim sastojkom najbolje nanijeti na kožu vrata i lica neposredno prije spavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.