ZDRAVLJE

Atopijski dermatitis kod djece: Zašto se javlja i kako ga prepoznati

Atopijski dermatitis je dugotrajno (hronično) oboljenje kože koje uzrokuje suhu kožu koja svrbi

Atopijski dermatitis je kožno oboljenje. Printscreen

M. Z.

14.2.2023

Atopijski dermatitis je dugotrajno (hronično) oboljenje kože koje uzrokuje suhu kožu koja svrbi. Kako donosi ''Stanford Medicine'', atopijski dermatitis najučestalija je kožna bolest kod beba i djece, a podaci pokazuju kako od njega trenutno boluje čak 20 posto djece. U većini slučajeva dermatitis se prvi put pojavljuje u dobi između tri i šest mjeseci

Uzrok nepoznat

Tačan uzrok atopijskog dermatitisa nije poznat, ali određeni faktori mogu pridonijeti povećanju rizika. Oni uključuju gene (ovaj kožni problem može se prenijeti s roditelja na dijete), imunološki sistem koji nije u potpunosti razvijen te vanjske faktore (boravak u zimskim uvjetima, korištenje tople vode za kupanje, korištenje sapuna i boravak na suhoj i visokoj temperaturi). Isto tako, dijete ima veće izglede za atopijski dermatitis ako ima članove obitelji s atopijskim dermatitisom ili alergije.

Koji su simptomi 

Simptomi mogu doći i proći ili mogu biti prisutni sve vrijeme. Bilo koji dio tijela može biti zahvaćen, a kod beba simptomi obično zahvaćaju lice, vrat, vlasište, laktove i koljena. Kada je riječ o malo starijoj djeci, simptomi obično zahvaćaju kožu unutar laktova, na stražnjoj strani koljena, sa strane vrata, oko usta te na zglobovima, gležnjevima i rukama.

Simptomi mogu izgledati drugačije kod svakog djeteta, a podrazumijevaju:

- suhu, ljuskavu kožu

- jak svrbež

- crvenilo ili otekline

- zadebljanu kožu

- bijedu kožu na licu

- male, uzdignute izbočine koje mogu postati korice i ispuštati tekućinu ako se ogrebu

- grube izbočine na licu, nadlakticama i bedrima

- tamnu kožu kapaka ili oko očiju

- promjene na koži oko usta, očiju ili ušiju

- uzdignuti, crveni osip (koprivnjača).

Druge bolesti

Spomenuti simptomi mogu biti i znak nekih drugih zdravstvenih problema pa je dijete potrebno odvesti ljekaru kako bi obavio potrebne pretrage te dijagnosticirao njihov pravi uzrok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.