IZBJEGAVAJTE TO

Evo šta se dešava u tijelu kada pijete kafu s mlijekom

Stručnjaci tvrde da je gorka kafa najbolji izbor

Pogubna kombinacija. Printscreen

M. Z.

28.2.2023

Kafa je omiljeni napitak mnogima. I dok se ovaj napitak pije na sve moguće načine, od gorke, preko filter kafe, do slatke i s mlijekom, ipak, nekad bi trebalo da se zapitamo šta je pravi i najzdraviji izbor.

Stručnjaci tvrde da je gorka kafa najbolji izbor.

Izlučivanje kalcija

Sudeći prema istraživanjima – ne bi trebalo da se stavlja ni mlijeko, jer kada se pomiješa s velikim količinama kofeina, izlučivanje kalcija u urinu se povećava, a velika količina se taloži u crijevima.

Kazein, koji se nalazi u mlijeku kada dođe u dodir s kofeinom, koagulira i stvara plin koji izaziva bolove u stomaku. Uz to, nutricionisti kažu da mlijeko u kafi blokira metabolizam i glavni je razlog kada neko ne može da smršavi.

Prazne kalorije

Isto važi i za kafe bogate slojevima šlaga i sirupa. One sadrže astronomske količine kalorija. Naprimjer, takva kafa u maloj šolji može da sadrži 300 kalorija, odnosno praznih kalorija koje nemaju hranljivu vrijednost, pa tako čine više štete nego koristi.

Čak i ako izbjegavate ovu vrstu kafe, veća je vjerovatnoća da ćete da sipate jednu do dvije kašičice šećera, a to ne samo da stvara niz zdravstvenih problema, poput dijabetesa, već i mijenja originalni okus kafe.

Ako ne volite da pijete gorku kafu, onda alternativu pronađite u prirodnim zaslađivačima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.