VAŽNO

Kako pružiti prvu pomoć za ubod pčele

Ugriz može izazvati tešku alergijsku reakciju do anafilaktičkog šoka

Ne istiskajte žaoku. Facebook

Z. K.

4.5.2023

Neprijatno poznanstvo s pčelom može se desiti bilo gdje - na izletu, u parku, u šetnji, čak i među voćnim redovima na pijaci. Ona također može da uleti u stan. I tako ste posegnuli za desertom, a kao odgovor dobili ste tešku odbijanje. I kao rezultat, divlji bol, otok i crvenilo.

Obratite se ljekaru

Prvo treba da shvatite da li vas je pčela ubola. Na kraju krajeva, to može biti i osa, bumbar ili stršljen. Obično su pčele i ose te koje su zbunjene - njihovi ujedi su podjednako bolni, ali osa ne ostavlja ubod. A bol od ujeda stršljena i bumbara je mnogo jači. Drugo, u svakom slučaju, potrebno je da se obratite ljekaru, jer možda ne znate o reakciji vašeg tijela.

Ugriz može izazvati tešku alergijsku reakciju do anafilaktičkog šoka. Međutim, ako trenutno nema mogućnosti da se obratite ljekaru, trebalo bi da pružite prvu pomoć, ublažite bol i spriječite povećanje edema. Ako vas ujede pčela, prvo morate da uklonite žaoku pincetom tretiranom alkoholom.

Proizvodi toksin

Ovo se mora uraditi brzo, jer žaoka u koži nastavlja da proizvodi toksin. Ne istiskajte žaoku, to će samo povećati oslobađanje otrova. Isperite ugriz vodom i nanesite zavoj navlažen kalij permanganatom ili vodik peroksidom. Pijte više vode i pazite na svoje stanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.