KORISNO

Ne pijte ih uzalud: Kada i kako treba koristiti koji vitamin

Unos vitamina i minerala bez opravdane potrebe nosi određene rizike, a treba znati koje je vitamine i minerale je najbolje uzeti u koje doba dana

Ima za sve određeno vrijeme. Printscreen

M. Z.

6.5.2023

Unos vitamina i minerala bez opravdane potrebe nosi određene rizike, a također treba znati koje je vitamine i minerale je najbolje uzeti u koje doba dana.

Vitamine i minerale, koji su nam nužni, a često ih unosimo kao dodatke ishrani, treba unositi prema nekim pravilima. Većina ljudi smatra vitamine garancijom dobrog zdravlja i proguta ih u bilo kojem trenutku, misleći da ne mogu učiniti ništa loše.

Daleko od toga. Unos vitamina i minerala bez opravdane potrebe nosi određene rizike, a ako se pokaže potreba za nekim dodatkom ishrani, također se mogu slijediti savjeti o tome koje je vitamine i minerale bolje uzeti ujutro, a koje uvečer. Ujutro nam treba energija za sve dnevne zadatke, a navečer za sagorijevanje masti i uklanjanje toksina iz organizma.

Topivi u masti ili vodi

Također je važno znati jesu li vitamini koje uzimamo topivi u vodi ili masti, jer je one topive u masti potrebno uzeti uz obrok. Postoje samo četiri vitamina topiva u mastima: A, D, E i K. Također, nakon određenog razdoblja tokom kojih ih uzimate savjetuje se da se napravi pauza kako bi se potrošile njihove zalihe pohranjene u tjelesnim mastima, piše Gloria.

Ostali vitamini topivi su u vodi, a njihov višak redovno se eliminira mokraćom.

Vitamin C jedan je od najpotrebnijih vitamina i brzo se izlučuje pa ga je potrebno češće unositi. Međutim, ne treba ga uzimati uvečer jer ćete teže zaspati. Vitamin C dobar je saveznik osobama s usporenim metabolizmom, a nužan je svima tokom prehlada i gripe jer, naprimjer, povišena tjelesna temperatura trostruko snižava njegov nivo u organizmu. Uzimajte ga ujutro, kao i vitamine B-grupe i željezo.

Željezo je mineral koji za koji se savjetuje da se uzima na prazan želudac radi bolje apsorpcije. Kod uzimanja željeza izbjegavati kofein, koji negativno utječe na njegovu apsorpciju, kao i mliječne proizvode zbog kalcija. Kada uzimate željezo kao dodatak prehrani ili u sokovima (cvekla, aronija, kupina), pričekajte s mliječnim obrokom i unosom kofeina barem jedan sat nakon uzimanja dodatka željeza. Vitamine B-kompleksa uzmite uz doručak jer ćete tako smanjiti rizik od mučnine.

Šta uz ručak, a šta uvečer

Uz ručak uzimajte pojedine vitamine koji se tope u mastima (E i A), kao i cink i selen, dok se navečer savjetuje korištenje vitamina i minerala koje povezujemo sa zdravljem kostiju: vitamin D, kalcij, magnezij i omega-3 masne kiseline.

Naime, vitamin D će povećati apsorpciju kalcija, a isto tako dobro ga je uzimati u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama. Kalcij utječe na kontrakcije mišića, uključujući i srce, a magnezij djeluje kao relaksant. Kalcij i magnezij treba uvijek uzimati u odnosu 2:1 jer je takav i njihov fiziološki odnos u organizmu. Magnezij štiti od odlaganja kalcija u organizmu, posebno u mokraćnim putevima.

Da bi resorpcija kalcija bila potpuna, potreban je vitamin D. Kombinacije koje treba izbjegavati: željezo ne bi trebalo uzimati s kalcijem, cinkom, vitaminom E i manganom, ali može se uzimati s vitaminom C, dok cink ne treba uzimati u kombinaciji s bakrom, vitaminom B9 i željezom, ali poželjno je da se uzima s magnezijem i kalcijem.

Multiminerale ili minerale pojedinačno treba uzimati nakon jela i s dovoljno tečnosti da bi se potpuno iskoristili. Dodatke ishrani nemojte nikada uzimati na svoju ruku, već se savjetujte s ljekarom ili farmaceutom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.