KORISNO

Olakšajte put na godišnji odmor sa svojim mališanima

Kada simptomi počnu, žvakaća guma s okusom mente može da pomogne

Mučninu ublažite đumbirom. upmc

Z. K.

16.7.2023

Dok mala djeca ne osjećaju nikakve simptome, jer im osjećaj za ravnotežu još nije u potpunosti razvijen, dječaci i djevojčice između 3 i 12 godina, kao i odrasli, mogu da pate od mučnine na putu.

Pravilna ishrana

- Ne znamo tačno zašto mozak tako burno reaguje na ove složene pokrete - kaže prof. dr. Dominik Štrauman (Straumann), neurolog i specijalista za vrtoglavicu i vestibularne poremećaje u Univerzitetskoj bolnici u Cirihu.

Evo šta možete učiniti da olakšate put na godišnji sa svojim mališanima. Pravilna ishrana je važna! Prije nego što krenete na put, Štrauman preporučuje laganu ishranu s povrćem, voćem ili ribom, jer manje opterećuje stomak nego masna i teško svarljiva hrana.

- Čak i između njih treba da uvedete male obroke poput parčeta hljeba, štapića ili dvopeka - savjetuje Štrauman.

Tokom putovanja, gledanje kroz prozor pomaže mozgu, ne samo da osjeti pokret već i da ga protumači. Najbolje je fokusirati se na udaljenu tačku na horizontu, a ne na pejzaž koji juri pored, jer tada pokreti nisu tako ekstremni.

- Također, pomaže blago pokretanje tijela i glave - kaže Štrauman.

Audio knjige

Čitanje, gledanje filmova i igranje videoigrica pogoršavaju mučninu, jer je kontrast između stabilnosti i pokreta najveći za mozak. Audio knjige su bolje, jer opuštaju i umiruju. Od pomoći su i lijekovi protiv mučnine, ali samo ako se uzmu na vrijeme. Njih treba konzumirati jedan sat prije putovanja.

Kada simptomi počnu, žvakaća guma s okusom mente može da pomogne, a đumbir dokazano smanjuje mučninu i pomaže protiv vrtoglavice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.