NOVA STUDIJA OTKRILA

Pušenje u tinejdžerskoj dobi povezano s manjom moći mozga!

Mladi koji razviju naviku pušenja imaju tendenciju do kraja svojih tinejdžerskih godina doživjeti smanjenje sive tvari u dijelu mozga koji kontrolira

Pušenje itekako šteti mozgu. Facebook

M. Z.

17.8.2023

Tinejdžeri koji podlegnu pritisku vršnjaka i počnu pušiti vjerovatno to čine jer imaju manje sive tvari u dijelu mozga koji utječe na donošenje odluka i poštivanje pravila. U dodatku na to mladi koji razviju naviku pušenja imaju tendenciju do kraja svojih tinejdžerskih godina doživjeti smanjenje sive tvari u dijelu mozga koji kontrolira upravljanje užitkom.

Uporedili rezultate

Barem tako proizlazi iz studije o utjecaju pušenja na adolescente i mlađe punoljetne osobe u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Irskoj, a koje su proveli univerziteti ''Cambridge'', ''Fudan'' i ''Warwick'', dok su rezultati objavljeni u časopisi ''Nature Communications''.

Nakon što su uporedili rezultate snimanja mozga učesnika koji su počeli pušiti do 14. godine s onima koji nisu te ponovili postupak za iste učesnike u dobi od 19 i 23 godine, otkrili su da "u prosjeku tinejdžeri koji su počeli pušiti do 14. godine imaju znatno manje sive tvari u dijelu lijevog frontalnog režnja koji je povezan s donošenjem odluka i kršenjem pravila".

Siva tvar, tkivo koje obrađuje informacije i sadrži sve neurone organa, doživljava svoj vrhunac rasta prije adolescencije, iako se ukupni razvoj mozga nastavlja u odrasloj dobi.

Tim naučnika je također ustanovio da su ljudi koji su počeli pušiti u dobi od 14 godina imali "gubitak sive tvari u desnom prefrontalnom korteksu", što je također dio mozga povezan s prekomjernim opijanjem i upotrebom marihuane.

Kognitivna funkcija

- Manje sive tvari u ovoj regiji mozga može ograničiti kognitivnu funkciju, što dovodi do niže samokontrole i sklonosti rizičnom ponašanju, kao što je pušenje - rekla je Barbara Sahakijan (Sahakian) s Odjela za psihijatriju Univerziteta ''Cambridge'', piše Večernji.hr.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.